Спорт

Треньорът на ФК „Хебър” Николай Митов: Очаквам по-силно първенство - ние сме готови

  24.07.2021 11:20             
Треньорът на ФК „Хебър” Николай Митов: Очаквам по-силно първенство - ние сме готови

Най-важното е да радваме нашата публика с добър футбол

ПАЗАРДЖИК. Старши-треньорът на „Хебър” Николай Митов коментира подготвителния цикъл на представителния футболен тим и очакванията си стартиращото в днешния съботен ден ново футболно първенство на Втора лига. Вече писахме, че по програма в първия си официален мач „зелените” ще гостуват на „Янтра” (Габрово) от 18,30 часа днес на стадион "Ангел Кънчев" в Трявна. Да припомним, че безплатният автобус за феновете ще тръгне от 13,30 часа от стадион "Георги Бенковски" в областния град.

- Г-н Митов, как ще оцените подготовката на отбора?

- Доволен съм от подготовката. Естествено, на никой треньор не му стига времето за подготовка, но като цяло съм доволен от свършеното по време на отминалия 45-дневен цикъл. Задачите, които бяха запланувани ги свършихме. Имаше една контрола, която не бе пълноценна, тъй като заради бурята бе прекратена още в първото полувреме, друга пропадна в последния момент заради противник, който искаше да играем сутринта, но няма значение. Ние успяхме да компенсираме пропуснатото по друг начин. Доволен съм от подготовката. С изключение на това, че в контролата със „Славия” се контузи Цветелин Тонев. Това е неприятно, но го има във футбола. Жак Пехливанов се завърна по-рано от очакваното, иска се време да си върне формата, в която беше, добре върви възстановяването на Ивайло Тодоров. Останалите са здрави и това е най-важното.

- В отбора дойдоха шест нови попълнения, адаптираха ли се към новата обстановка?

- Адаптацията е по-продължителен процес, но смятам, че новите момчета бързо възприеха нашите изисквания по отношение на тренировъчния процес и се адаптираха. Селекцията е сбор от млади и талантливи футболисти от една страна и по-опитни и обгорели в битките от професионалния футбол, от друга. Всички се вписаха добре в колектива, а нашият отбор има колектив, което ме радва. Безспорно ще ни трябва време в игрови план като отбор да повишаваме качеството на играта, но вярвам, че това ще стане с мачовете. Това, което трябваше да се направи, се направи. Доволен съм от вписването на новите момчета в състава.

- Целите през настоящото първенство вече бяха обявени…

- Да, кметът на общината Тодор Попов обяви, че целите са пълното модернизиране на стадион „Георги Бенковски” и обиграването на отбора във Втора лига, който да играе добър футбол. Аз искам отборът да играе добър футбол, с който да радва нашата публика. Това е най-важното. Аз уверявам, че всеки мач „Хебър” ще излиза за победа. Аз досега в съблекалнята нещо различно не съм казвал. От мен няма да чуете да казвам на футболистите, че не искам да сме първи и ако може – по-назад. Играем за победа. Но изграждането на стадиона е важно нещо – когато бях треньор в „Септември”, г-н Чандъров плащаше по 7-8000 лева наем на мач. А тук условията – с тренировъчните терени, с фитнеса, с всичко, се доближаваме до 6-7 отбора в ефбет лига. Има какво да се желае още, но ако си спомняте, даже зимата мислех да ходим на лагер, но си останахме в Пазарджик. И бях доволен.

- Как върви процесът по интеграцията на младите футболисти?

- Този процес винаги е бил налице в нашия отбор. Миналата година, ако си спомняте, момчета родени 2003 и 2004 година имат записани минути и мачове. Това, ако не е интеграция, какво е? Всеки обаче трябва да си заслужи мястото в този отбор. Миналата година имахме 7-8 човека във възрастовата граница, когато се изисква от БФС за наличие на млади футболисти. Така че нашият отбор и „Септември” (Сф) имахме най-много интегрирани такива състезатели. Тези от школата, които показват качества, са в състава. Но иска време, за да може повече от тях да стигат и се задържат в първия отбор. Защото отбори от ефбет лига, ако вкарат един от школата, викат „Ура!” Аз навремето съм го минал това и знам, че едно място трябва да се заслужи с игра преди всичко. Не искам да правя имитации от рода на това да пусна в 90-та минута на някой загубен мач 4 голобради момчета и после да кажа - ето аз давам шанс. Спомнете си как беше при Андриан Краев, когото започнах да налагам като прецених качествата му и той отиде в един от силните отбори после. Три години ме плюха: „Защо му даваш шанс”, а накрая отиде в голям отбор (в „Левски”, б.р.). Аз не съм спирал да давам път на младите, когато видя, че имат качествата, трудят се и имат хъса и волята да играят."

- Вие винаги сте казвал, че е нужно време да берем плодовете от школата, поне до 2025-а година. Дали можем да свалим малко хоризонта след скорошния пробив на „Хебър” U17 в елита?

- При юношите нещата се сменят много бързо. Може да е на 15 години и всеки да вика: „Тоя няма да стане” и след 2 години да е друг човек. Затова не искам да давам оценки. При юношите има и спадове, има и добри игри, но няма треньор, който да има добър футболист и да не го пуска да играе. Има добри деца. Загубили сме години за развитие в Пазарджик, но това ще се навакса с работа. Хубаво е, че U17 има отбор в елита. Да, ще играят една година по-малки, но това няма значение. Важното е да станат футболисти и като дойдат горе, да не трябват много шлифовки, за да почват тепърва от А и от Б. Защото преди години имаше един млад набор, няма да казвам имена, който биеше всичко живо в България. Нито един от тях не стана футболист. Всеки трябва да си заслужи мястото в отбора. Млад. Стар. Има можещи и неможещи. Аз съм го изпитал на гърба си. Казват ми два пъти: „Ще играеш само с млади, няма да се притесняваш”. На втория месец обаче президентите не бяха зад мен. Защото на Запад не те чакат – ставаш ли, играеш. Само в България викаме: „Те са млади” и ги чакаме.

- От помощ ще Ви е и другата „патерица” – дублиращият мъжки отбор…

- Това е хубаво решение. Ще видим сега как ще се справят тези момчета, защото групата (Югозападната трета лига, б.р.) е много тежка. Ще се очукат със сигурност, но това ще е от полза за футбола в Пазарджик.

- В събота започва новият сезон. Труден мач ли очаквате срещу „Янтра”?

- По старо правило първият официален мач е труден и за двата тима, които са един срещу друг. Разбира се ние излизаме за победа. Със сигурност няма да подценим нито един отбор. Имаме доста обеци на ухото в последните два сезона. В тази група подцениш ли някой тим си изгорял. Специално за Янтра имат футболисти с голям опит, особено в предни позиции, визирам Почански, Иван Петков и Кожухаров. Имат също Гаджалов отзад, играл и зад граница, Казаков и т.н. Винаги ще имаме респект към противника, но дотам. Ако ни надиграят – добре, стискаме ръцете. За мен важното е било ние какво ще играем, а не другият тим. Така и ще бъде.

- Все пак, как ще коментирате състоянието на конкурентите на старта на първенството?

- Не обичам да говоря за другите, защото не е докрай коректно, Аз си гледам преди всичко моя отбор. От това, което виждам при конкуренцията с оглед на контролите – макар че това не са официални мачове и мотивацията е по-друга, като цяло „Етър” си запази отбора, имат доста добри футболисти и чужденци. Също и „Монтана”, „Септември” (Сф), „Миньор” (Пк), „Спартак” (Вн). Това за мен за отборите, които се очаква да имат високи амбиции и цели и те къде официално, къде не, вече си ги афишираха. Няма да подценим никого. Мисля, че тази група ще бъде още по-силна. В немалко от отборите играят по 4-5 чужденци.  Очаквам по-трудно първенство от отминалото заради изравнените сили на доста от участващите отбори. Именно заради това е трудно да се правят ранни прогнози. Но ние ще излизаме винаги за победа.

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272
Всички