Регионът

Заради безводие 300 души от Кръстевич блокират пътя от Пловдив за Стрелча и Панагюрище

  23.07.2021 14:09             
Заради безводие 300 души от Кръстевич блокират пътя от Пловдив за Стрелча и Панагюрище

Заради безводие 300 души на село Кръстевич ще блокират републиканския път от Пловдив за Стрелча и Панагюрище в знак на протест. От почти 20 дни жители на хисарското село, което е близо до Стрелча, живеят без вода. „Селската река, която е eдинствен водоизточник  пресъхна в началото на юли, а ВиК въведе режим на водата. Ще блокираме републиканския път, който минава през селото”, казват местните. Протестът  е насрочен за 31 юли, събота, когато е почивен ден и работещите могат да изразят своето недоволство. Очаква се на площада да излязат 200 човека, които дружно да поискат нов водоизточник и качествена питейна вода.

Режимът на водата е  кошмар, в който живеем от десетилетия, твърдят местните хора. И освен че я няма, водата от чешмите в  Кръстевич не става за пиене, а в добавка не е и никак евтина, негодуват хората.

На протеста ще заявим, че ако не започне решаване на проблема Кръстевич ще бъде първото село в България, което ще откаже колективно да плаща сметките си вода. Ние плащаме по 1.49 лв на кубик. А когато има вода, тя е мътна, с примеси и с лош вкус. Това се знае и от ВиК, и от община Хисаря.  Когато сме на режим, често проверяваме кранчетата, въздухът върти водомерите и тогава ни начисляват двойно. Искаме да се сложи край  и на това безобразие, заяви Даниела Пиронкова от селото. Втората мярка, която ще предприемем, е при следващите избори, каквито и да са те, няма да отидем да гласуваме.

През 80-те години на миналия век са предприети мерки за намиране на алтернативно решение, като се ползват и други водоизточници. На 3 километра югоизточно от селото е направен сондажен кладенец с дебит около 8 м/сек., която вода чрез довеждащ водопровод, помпена станция и пречиствателна станция да се добави към съществуващото съоръжение, но за съжаление само сондажът е изграден, всичко останало е проект, припомня Даниела Пиронкова. С европейски и държавни средства към този момент се финансират  проекти само за населени места с население над 2000 жители, коментира и кметът на общината инж. Пенка Ганева. Имаме проект за Кръстевич и съм го предлагала за финансиране, уточни тя и заяви, че ще продължава да настоява за неговото реализиране. В селото ни има около 250 домакинства, по голямата част от населението са възрастни и самотни хора. Положението е нетърпимо затова жителите се обединиха и направиха подписка адресирана до областния  управител на Пловдив, ВиК-Пловдив, общинския кмет и Общински съвет-Хисаря.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272
Всички