Други

И наши ученици ще разговарят с астронавтите от МКС - фондация “Лъчезар Цоцорков“ финансира проявата

  26.07.2021 11:22             
И наши ученици ще разговарят с астронавтите от МКС - фондация “Лъчезар Цоцорков“ финансира проявата

За първи път български деца и ученици, сред които и 15 деца от СУ „Нешо Бончев“ в Панагюрище,  ще говорят на живо днес с астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС). Събитието Hello Space/Bulgaria calling се организира от Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ у нас и с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар Цоцорков".

Деца от Сливен бяха сред първите гости на щанда на "Асарел - Медет". Момчетата и момичетата показаха завидни познания за света на минералите и имаха възможност да ги разгледат отблизо през микроскопа на минералога на дружеството Венцислав Стоилов.

Домакин на Hello Space е "София тех парк".

Видеоразговорът дава уникалната възможност на ученици от цялата страна и от Европа да зададат своите въпроси към астронавти от НАСА и от Европейската космическа агенция /ЕКА/. Това историческо включване ще бъде кулминацията на еднодневното събитие "Ало, Космос! Говори България!". Над 20 STEM работилници, лаборатории и презентации посрещат децата в еднодневния фестивал на науката.

Събитието започна сутринта и ще продължи през целия ден. Работилниците, лабораториите и презентациите ще предложат разнообразни теми за деца на различни възрасти. Най-малките - от 5- до 12-годишна възраст, ще имат възможност да изучат с 3D модели формата на Земята и да я пресъздадат с пластилин. Ще има също работилници за космическа храна и за колонизирането на Марс. Децата ще могат да гледат и няколко презентации за космическите отпадъци, за Космоса и правото, за тайните на космическата храна, за Космоса и биомедицината, и за живота в Космоса.

Българската телеграфна агенция ще излъчи разговора "Ало, Космос! Говори България!", който ще е с видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция. Предвидено е разговорът да започне в 18.00 часа. Преди това - в 17.30 часа, започва официалната церемония на събитието. На нея е предвидено приветствия да отправят президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. Ще има и видеопослания от първия български космонавт Георги Иванов, и от Мирча Джоана - заместник генерален секретар на НАТО.

Проф. Леандър Литов от ЦЕРН, доайенът на Българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев, директорът на Харвардската инициатива "Център за произход на живота" Димитър Съсълов, както и българският производител на аерокосмическа техника "Ендуросат" и разработчик на дрона Dronamics, са сред гостите на фестивала на науката. Министерството на образованието и науката е партньор на инициативата на Атлантическия клуб.

Целта на проекта е да се разпали въображението на децата и учениците, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита - към Луната, Венера, Марс, и отвъд, позволявайки на България, чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM /СТЕМ/, да изпрати трети астронавт в Космоса.

СТЕМ е абревиатура на английските думи: science, technology, engineering, mathematics.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички