Понеделник, 21 Фев 2022
 
Регионът

На Празника на набора се изви незапомнено хоро на седем ката

  31.07.2021 06:51             
На Празника на набора се изви незапомнено хоро на седем ката

„Новобранците” получиха специални знамена и ръчно изработени зайчета

РАВНОГОР. Празникът на младежта и приятелството събра в селото 16 момчета и 5 момичета, родени през 2002 и 2003 година. Събитието пресъздаде отколешната традиция мъжки майки да изпращат синовете си войници в казармата. Сега обаче казарма няма, затова в селото наричат празника Ден на младежта, който е единствен по рода си в България. След засаждане на дърво в центъра на Равногор, младежите, заедно с родителите, учителите и близките си, посетиха дома на Елена и Славчо Стамболиеви. Посрещна ги домакинята с топла баница. Откакто го има новият ритуал,

Елена винаги извезва знамената на наборите

Тази година пряпорците са два – с надписи „Набор 2002” и „Набор 2003”. Майсторката предаде знамената на Ани Тонева. Местният свещеник Атанас Николов освети символите на празника с думите: „Пожелавам ви здраве и успехи в живота! Пазете знамената чисти и неопетнени!” Освен с китка здравец, вързана с червен конец, момичетата и близките закичиха донаборниците с ръчно изработени зайчета – символ на приятелството. Иначе е известно, че в казармата старите войници наричаха „зайци” младежите, облекли за пръв път униформата.

Водещите на церемонията Габриела Кръстанова и Любомир Зънгаров, облечени в равногорски носии, благодариха на родителите, че с тяхната подкрепа продължава традицията в Равногор - да учат, да бъдат силни и добри. И че в деня на пълнолетието им дават криле да сбъдват мечтите си. Пожелание за здраве и попътен вятър поднесоха кметовете на Брацигово и Равногор Надежда Казакова, чийто син Димитър е сред донаборниците, и Нейчо Коланев, както и секретарят на читалището Мария Спасова. Младежкият празник уважи и кметът на Пещера Йордан Младенов, който е родом от Равногор. Ризата му с народни шевици и народната носия на дъщеря му издаваха любовта им към българските ценности и традиции. Същото отношение показаха и

майките в красивите си равногорски гиздосии

Те почерпиха присъстващите с пита с мед. От името на родителите приветствие поднесе Катя Плачкова. В словото си тя каза: „Скъпи наши деца, желая ви здраве! Нека силата и мъдростта ви водят в живота! Любовта и късметът да са с вас! Обичаме ви, пораснали наши момичета и момчета!”

След хубавите думи към небето полетяха три бели гълъба – символи на любовта, мира, чистотата и новото начало. След края на официалната част младите хора посетиха исторически и природни забележителности край селото. Смълчаха се под християнския кръст, издигнат край Равногор, положиха цветя пред паметника на загиналите за свободата и независимостта на България герои. Привечер започна всеобщо веселие, продължило до полунощ. Под звуците на пловдивския оркестър „Феникс” се изви дълго българско хоро. Поведоха го 18- и 19-годишните момичета и момчета. Всички те са завършили престижни училища в София, Пловдив и Пазарджик. Някои от тях вече са студенти.

На следващия ден празникът продължи с изпълнението на гайдарите Стефан Янев (брат на гайдаря на Валя Балканска – Петър Янев, който организира традиционния празник на гайдарите в Равногор) и Славчо Кехайов, и на певеца Владимир Петков.

Хорото се виеше на седем ката,

каквото приляга да се играе единствено от равногорци, коментираха местните. Хоро внушително и незапомнено досега.

В края цветни илюминации озариха небето над китното родопско село.

„Хубавото на събитието е, че родители и ученици вече се познават и като участници в празника и винаги ще търсят поводи отново да са заедно в красивото ни село Равногор - с най-чистия кристален въздух, боровите гори и зелените поляни”, коментира Мария Спасова. И пожела: „До следващия набор догодина!”

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички