Регионът

Динамична година за българските розови домати

  31.07.2021 06:13             
Динамична година за българските розови домати

Производителите се оплакват от цените в момента, виждат спасение в кооперирането

От гледна точка на цени, годината се очертава като доста динамична за българските розови домати, показа проверка на "Знаме".

- Първоначално цената беше много добра, но заради вноса започна бързо да пада. В рамките на 3-4 дни от 2.70-3.00 лева цената за килограм се срина на 1-1.20 лева - обясни пред "Знаме" Венцислав Петков, председател на Националното обединение на младите фермери. - Говоря за цените по борсите.

От няколко асоциации вдигнаха шум, спряха

вноса

и доматите отново поскъпнаха - 2 лева за килограм. За 1-2 седмици като че ли нещата се закрепиха - добър пазар, добра покупателност и т. н. В един момент обаче цената отново слезе на 1 лев, плюс трудни продажби. Вече втора седмица е така и по борсите е трагедия за нас, оранжерийните производители на български розови домати.

Защото

годината за тях бе добра,

има много продукция, която не успяваме да реализираме и сме принудени да изхвърляме част от нея. А положихме толкова усилия да постигнем желаните вкусови качества, трайност и т. н., за да се харесват розовите домати и на търговците, и на купувачите.

- Ако се заредят още няколко такива години, колкото и да искаме да се задържим на повърхността, ще е трудно - и за мен, и за колегите. Пак ще трябва да ходим да работим в чужбина, където да спестяваме, за да има с какво да започнем тук новата селскостопанска година - прогнозира Венцислав Петков.

На въпроса

какво трябва да се направи,

за да се подкрепят производителите, той е категоричен:

- Истината за мен е в кооперирането - в създаването на групи и организации на производители, които да сключват предварителни договори за продажба с веригите, както и за износ. Да има финансиране за инвестиционни проекти за създаване на нови оранжерии и бази за съхранение, сортиране, етикетиране и пакетиране на продукцията, за закупуване на хладилни камиони и хладилни камери и други. Дотациите и субсидиите пък могат да ни задържат на повърхността в ситуации като сегашната.

Ако го имаше всичко това, нещата щяха да различни. Ако разполагахме например с

хладилна камера,

след една седмица можехме да изкараме доматите, а цените може да са други. Няма друга формула, освен обединяването на производителите. Индивидуалните стопанства останаха малко. Трудно ще оцелеят, особено с неконтролиран внос, убеден е младият фермер.

В заключение той припомня:

- Ние от Националното обединение на младите фермери работихме сериозно в тази посока. Направихме 8 групи производители, но не получихме подкрепа от тогавашните управляващи. И не стана само при нас така. Орязани бяха и други групи и организации. Целият труд, който браншовите организации положиха, отиде на вятъра.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички