Други

Беловската базилика – част от разрушения късноантичен град Левке

  28.08.2021 13:55             
Беловската базилика – част от разрушения късноантичен град Левке

Беловската базилика е един от малкото туристически обекти в община Белово. Датира още от края на 5 век и е най-запазената сграда от разрушения късноантичен град Левке. Според епархийските списъци е била и център на Левкийската епархия, а първият известен епископ е бил Симеон Левкийски.

Първото научно описание на базиликата е направено от българския историк византолог и специалист по средновековна история – Петър Мутавчиев. Той също смята, че именно в Белово е била и въпросната Левкийска епархия. През 1924 година с финансовата помощ от американския милионер Уилям Уитмор са направени и първите археологически разкопки.

През средновековието около базиликата възниква и Голямобеловският манастир, който в по-късните години бива унищожен от турците при помохамеданчването на българите в околията през 17 век. За жалост базиликата също бива срината.

Интерес обаче към сградата не липсва, тъй като много наши възрожденци сред които Петко Славейков и Стефан Захариев пишат за нея. Благодарение на историческата си стойност от късната Античност и Ранното средновековие през 1994 година базиликата бива частнично реставрирана.

Какво се случва с базиликата днес?

Мястото е популярно сред местното население и е отворено за туристи. За жалост обаче, поддръжката е на доста по-ниско ниво от очакваното за такъв исторически обект. Често, по време на разговори с мои приятели, става въпрос за историческото наследство на общината. Въпросите ни за базиликата не ни обягват, тъй като има истински интерес към сградата и историята, която тя носи със себе си. Можем само да си представим как би изглеждало мястото ако локацията му беше в днешните елински земи.. Също така щеше вероятно да има и такса за вход.

Базиликата се намира в местност, която е изключително привлекателна със своята природа. До нея се стига по каменист и необозначен път, също така липсват и информационни табели. Опитах се да намеря мнения по форумите за мястото, но не мога, тъй като освен поддръжката, реклама също няма.

Наскоро група от доброволци бяха изчистили мястото от треви и бурени. Да видя базиликата в цялата и прелест беше чест за мен. Не само моя интерес за бъдещи посещения се събуди, но и интереса на хората, които ме заобикалят в ежедневието ми. Какво е състоянието й днес обаче мога само да гадая, тъй като следващи похвали в социалните мрежи нямаше.

Мястото е прекрасно, а посещението му си струва. Както са казали хората и още го казват, трябва да помним историята за да не повтаряме грешките си. Ако я забравим обаче, каква ще е разликата между нас и хората, унищожили забележителността през 17 век?

Михаела ИСКРОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272
Всички