Пазарджик

Откриха реновираният плувен комплекс „Балона“

  01.09.2021 16:42             
Откриха реновираният плувен комплекс „Балона“

ПАЗАРДЖИК. Днес официално бе прерязана лентата на реновирания плувен комплекс "Балона" в Пазарджик.

- Откриваме това съоръжение с чувство на гордост - заяви кметът Тодор Попов. - Пазарджик винаги е имал традиция в плувните спортове, школата ни е била една от най-добрите. Имахме мъртъв период, но сега, стъпка по стъпка, се опитваме да се върнем там, където трябва да бъдем.

Кметът благодари на изпълнителите на проекта от Бургас, както и на фирма „Сигма строй“.

- На практика всичко е направено от нула. Всеки клуб ще има офис, лекарски кабинет, съблекални за юношите, съблекалня за големите състезатели.

Басейнът ще служи за учебно-тренировъчна дейност

Дълбок е от 1.80 - 2.40 метра. Не е желателно да се водят малки деца, треньорите ще преценят кои от състезателите ще го ползват. Има осем коридора. Ще има и два свободни коридора за граждани - любители.

Работното време на басейна ще е от 9 - 18.30 часа през есента и от 8 - 20 часа през лятото. Ще работи от 15 май до 15 октомври. Водата ще се подгрява.

Важно е, че инвестицията е изцяло с общински средства и е на стойност от милион и седемстотин хиляди. Придобивката е страхотна. Нека да я пазим - призова Тодор Попов.

Той каза още:

- Откриването на плувен комплекс “Балона” е поредната стъпка в това Пазарджик да се превърне в града с най-добрата спортна база! Спортът е наш приоритет и този комплекс е поредното доказателство за това! Пазарджик заслужава да бъде на плувната карта на България, а нашите шампиони да продължават да прославят името на града ни!

Следващата крачка е да оправим втория басейн в комплекса и Градския плаж, като така Пазарджик след година и половина ще има четири открити и два закрити плувни басейна – нещо, с което със сигурност ще може да се гордеем. 

Кметът Тодор Попов бе сред първите, които днес ползваха басейна.

На церемонията присъстваха

много гости

- областният управител Иван Васев, представители на Министерството на младежта и спорта, председателят на Българската федерация по модерен петобой Камелия Александрова, генералният секретар на Българска федерация по плувни спортове Димитър Бобев, генералният секретар на Българска федерация по триатлон Христина Караколева, председателят на сдружение "Пазарджик спортува" – олимпийската медалистка Ренета Камберова, председателят на ОРСК и почетен гражданин на Пазарджик Иван Симеонов.

Сред официалните лица бе и

първият европейски медалист в плуването

от далечната 1976 г. Красимир Туманов, който е треньор и на най-успешният ни плувен маратонец Петър Стойчев. Дойдоха също така Жанета Чочева – дъщеря на един от първопроходниците на плувните спортове в града Христо Чочев, Паун Лазаров, Стоян Георгиев - Галячи - ветерани в плуването и радетели за развитието на плувните спортове, както и много други треньори, деятели, спортисти и съмишленици.

В

поздравителен адрес от спортния министър

Андрей Кузманов, който също е възпитаник на пазарджишката плувна школа като състезател по модерен петобой, се казва:

„Уважаеми г-н Попов, за мен е удоволствие да поздравя Вас и спортната общност в Пазарджик по повод откриването на реновирания и напълно обновен открит плувен басейн във вашия град. Адмирирам усилията на Общината за направената инвестиция в това голямо спортно съоръжение и за създаването на отлични условия за развитие на плувните спортове в Пазарджик и за тяхното възраждане.

Министерството на младежта и спорта подкрепя реализирането на подобни спортни инициативи за създаването на още по-добри условия за спорт и физическа активност и за инвестиция в спортното здраве на хората. Бъдете здрави и постигайте спортните си цели! На добър час!”, пожела министърът Андрей Кузманов.

(Зн)

 


Свързани