Други

Кого наистина почитаме чрез званията „Почетен гражданин”?

  16.09.2021 06:15             
Кого наистина почитаме чрез званията „Почетен гражданин”?

 

Повод за настоящите мои размисли даде новината за обявяването на собственика и изпълнителен директор на „Коловаг” АД инж. Емил Йончев за почетен гражданин на град Септември преди часове. Още повече, тази година се навършват 80 години от създаване на ремонтната жп работилница, прераснала в днешното предприятие „Коловаг” АД, което дава хляб не само на септемврийци, но и на пазарджиклии, и на хора от Високия район, и на специалисти от всички краища на България. Инж. Йончев бе удостоен с високото звание за неговия принос в развитието на Септемврийската община и като работодател, но и като меценат и крупен дарител. Преди години за почетен гражданин на Панагюрище бе избран проф. д-р инж. Лъчезар Цоцорков – изпълнителен директор на „Асарел Медет” АД.

Тези два случая ме провокираха да се запозная с почетните граждани на Пазарджик. Установих с изненада, че почти 90 процента от тях са дейци на литературата, културата и „физкултурата”. Има и учени, но няма нито един представител на реалната икономика, на производството, което пряко касае развитието на една общност. Трябва да се замислят пазарджишките общинари, които знаят много добре кои са творците на благата, но ги забравят, увлечени в конюнктюрата, когато гласуват поредния почетен гражданин.

Може би вече е дошло времето да откроим хората със съществен принос в развитието на Пазарджик по примера на Панагюрище и Септември. Разбира се, без да подценяваме успехите, приноса и ефекта на дейците на културния фронт и спорта.

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички