Пазарджик

Откриха Центъра за практическо обучение на медицински сестри

  15.09.2021 17:10             
Откриха Центъра за практическо обучение на медицински сестри

Кметът Тодор Попов: Горд съм, че в тази база се възвръща традицията на висшето образование

ПАЗАРДЖИК. Днес в областния град бе открит Центъра за практическо обучение на медицински сестри, а много гости дойдоха за дългоочаквоното събитие.

Кметът Тодор Попов обяснимо бе в приповдигнато настроение. „Още по-щастлив съм в днешния първи учебен ден, защото правим първа стъпка към откриването на един лелеян и дългоочакван проект, от който имахме нужда в Пазарджик. Това е поредният пример в Пазарджик, когато държавната власт, местната власт, представители на различни други институции – в случая представители на здравни заведения в региона, гледат в една посока, искат нещо да се случи и то се случва“, каза Попов при откриването на Базата за практическо обучение на медицински сестри към Медицински университет – Пловдив. „Затова искам да благодаря за личното присъствие на тези хора – на Областния управител на Пазарджик, на директорите на здравните заведения д-р Темнилов, д-р Спиридонова, шефа на Бърза помощ, на професорите от Пловдивския университет и на нашия доайен акад. Николаков, който помогна изключително много по отношение на логистиката на това учебно заведение“, продължи градоначалникът.

На церемонията по откриването на първата учебна година в Пазарджик присъстваха и проф. Семерджиева – декан на факултета по обществено здраве към МУ - Пловдив, проф. Торньова – зам.-декан по учебната част във факултета по обществено здраве, доц. Танева – ръководител катедра по сестрински грижи.

„Днес показваме нагледно как, когато всички институции имат една цел, която е обществено важна и обществено полезна, тя се случва. Това е рецептата. Без финансовата помощ на държавата, без доброто партньорство с Пловдивския университет и желанието на Пловдивския университет това да се случи, както и без подкрепата на ръководителите на нашите болници, това нямаше как да бъде реализирано, каза още кметът Тодор Попов. Искам да благодаря и на служителите на общината, които положиха много усилия това баталясано място да има тази визия сега. Нашите усилия ще продължат, ще подменим дограмата, а следващата година започваме ремонта на половината от общежитието, за което е осигурено държавно финансиране. Радвам се, че днес с нас са и студентите и те са историческия първи випуск. Предстои с едно допълнително решение на ОбС - Пазарджик ние да поемем и всички режийни разноски на тези, които ще се обучават, като пребиваването за тях тук ще бъде безплатно. Разходите за консумативи, електроенергия, газ ще бъдат за сметка на Общината, както и общежитието. В Пазарджик имаме традиция и тук винаги е имало подобни Центрове за обучение, било то в сферата на образованието или медицината, и сега съм горд и щастлив, че тази традиция се връща. Защо точно в медицината?

Защото на пазара на труда тази професия е изключително търсена, като държава не успяваме да запазим тези кадри и точно този център ще покрие нуждата от специалисти по здравни грижи. Моите усилия ще продължат ние да разширяваме приема и съм сигурен, че до 3-4 години ние ще имаме достатъчно много обучаващи се. Пътят е дълъг, но и най-дългият път започва с първата малка крачка. А и ние – аз и екипът ми, сме показали, а и въобще като пазарджиклии, сме доказали, че сме последователни и упорити и си постигаме целите, които сме си поставили.

Сърдечно благодаря на всички, които днес са тук, за да засвидетелстваме своето уважение към тези, които бяха съпричастни към това. С това отново показваме, че в Пазарджик един от основните ни приоритети е образованието, защото ако не сме образовани, това означава, че  не сме умни, а за да успяваме в живота, трябва да бъдем умни. Затова днес е един хубав ден на амбицията, последователността и умните решения!“, завърши Тодор Попов.

 (Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички