Други Пазарджик

Започна кампания за спасяване на розопроизводителите „SOS Българска Роза”

  16.09.2021 13:57             
Започна кампания за спасяване на розопроизводителите „SOS Българска Роза”

Браншът им е застрашен от фалити и изчезване

Стартира дарителска кампания „SOS Българска Роза“, която има за цел да стабилизира състоянието на производителите на маслодайна българска роза, като подпомогне малките семейни бизнеси от Клисура, Стрелча и Средногорието, които пострадаха най-силно от кризата с безпрецедентно ниските изкупни цени на продукцията си.

Инициатор е Сдружение „Българска розова долина“ и цели да събере 190 000 лева до края на годината, с които да компенсира отрицателната разлика между изкупната цена на маслодайната роза през 2021 и разходите на производителите.

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България заради ниските изкупни цени, които тази година достигнаха 1.50 лв. за килограм розов цвят, при себестойност около 2 лева. В Стрелча, например,

от 300 регистрирани земеделски производители, едва 150 са работили

през 2021 година по данни на местната земеделска служба.

Средствата, събрани "SOS Българска Роза", подпомагат земеделски производители, които през 2021 година са регистрирали продажби на розов цвят на цени под себестойността от 2 лева. Сдружение „Българска розова долина”

разпределя помощта по утвърдени списъци,

като контролът се извършва от кметовете на населените места и местната служба „Земеделие”, както и от Контролния съвет на сдружението. В кампанията вече се включиха общините Стрелча, Антон и Чавдар, като организаторите очакват подкрепа от всички общини в Средногорието.

 “Производството на маслодайна роза е не просто един от изконните български земеделски браншове, той е част от позитивната представа на света за България и част от нейния бранд. Трябва да помогнем!“

„SOS Българска Роза“ събира средства от целеви дарения и от 100% от приходите от продажба на продукти от българска роза – мицеларна вода и дезинфектанти за ръце, които могат да бъдат закупени на специални за целта щандове, а вече са предпочитан подарък за служителите на редица социално ангажирани компании. 

Сметка за дарения:      

Сдружение „Българска розова долина“

BG37UNCR70001524478370

Основание: SOS Българска Роза

(Зн)


Свързани