Други

Изложба „7х6“ в пещерската галерия

  19.09.2021 06:58             
Изложба „7х6“ в пещерската галерия

ПЕЩЕРА. Изложба живопис и скулптура под надслов "7х6" бе открита в художествената галерия "Проф. Веселин Стайков". В експозицията са представени 42 творби (х6) на 7 автори от Пазарджик, Пловдив, София и Благоевград.

Художественото събитие е своеобразно сбогуване с лятото и посрещане на есента. Свързано е и с големия християнски празник Кръстовден, 14 септември, деня, в който галерията отвори врати за "7х6". Това е денят на Христовия кръст Господен, символ и жертвен знак за спасението и изкуплението от греха. Кръстът олицетворява

жертвената любов, победата над злото

Празникът също бележи края на лятото.

Експозицията може да се види 15 дни след откриването.

Идеята за осъществяване на кураторския проект е на пазарджишкия художник Константин Анастасов. Той сподели:

- Направихме приятелска и колегиална изложба в чудесна галерия. Една среща с изкуството на творци от различни места. Това е една възможност да се сбогуваме с лятото с приятели-артисти. За събитието избрахме 14 септември, Кръстовден, за да се докоснем мислено до кръста на Създателя с молба да ни спаси от човешката суета, слабости и агресия. Дай Боже да ни дари с просветление, да сме

по-човечни

и добри, пожела Константин Анастасов.

Той събра в изложба творбите на шестима автори и своите. В галерията посетителите се докоснаха до произведения на художниците Царимира Георгиева (Благоевград), Теодора Нанова (София), Хари Нигохосян (Пловдив), Екатерина Иванова, Константин Анастасов, Красимир Даскалов и скулптора Димитър Маламски, всички от Пазарджик.

- Творбите са на високо художествено ниво, интересни,

съвременни,

актуални. Всеки от нас е различен и това допринася за силната енергия, която се усеща в залата. Творбите се опитват да направят живота на хората по-светъл и по-оптимистичен в днешните сложни за всеки българин дни. Защото изкуството е красота. А "Красотата ще спаси света" - мъдрост, завещана на света от великия писател Фьодор Достоевски, убеден е художникът Константин Анастасов.

Авторите предвиждат изложбата "7х6" да се експонира и във Велинград, ако КОВИД-обстановката го позволи.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички