Регионът

Над половин тон кешкек и виртуално веселие

  26.09.2021 12:55             
Над половин тон кешкек и виртуално веселие

Фестивалът на кешкека влезе в първото мобилно приложение за кулинарни фестивали у нас

РАДИЛОВО. Коронавирусът попречи за втора поредна година Националният фестивал на кешкека и народните умения да събере на празник и народно веселие гости от близо и далеч за 11-и път. Организатори на проявата – работещите в читалище „Зора – 1903 г.” и кметството, продължиха традицията за митичния местен специалитет на обичайния 22 септември, който е и Национален празник за Независима България.

Съвпадението на двата празника не е случайност. На този ден преди 12 години – през 2008 г.,

Европейската комисия награди Радилово със златен печат

и грамота в качеството му на европейско село с уникална история и богато културно наследство. Оттогава 22 септември е двоен празник за селото – на Независимостта и на културата и традициите в миналото и сега.

- Майсторки от селото свариха в 5 казана 600 килограма от вкусната гозба – съобщи пред „Знаме” Марена Вачкова, секретар на читалището. – Два от съдовете са от по 150 литра, другите три са от по 100 литра. Количеството на кеша (каша), сегашния кешкек, миналата и тази година е по-малко отпреди заради ограниченията при спазване на противоепидемиологичните мерки.

Казаните вряха

в малкото пространство в двора на културната институция, вместо на широкия мегдан. Раздаването на кешкека започна в 17 часа пред читалището и опиталите го останаха очаровани от вкуса му.

Дарители да го има фестивалът, дал Бог. Този път се включиха десетина семейства с новородени момиченца и момченца не само от селото, а и от други места. Не липсваха и

млади булки

и баби на внучета. Всички те даряваха от сърце за здраве, доволна е Марена Вачкова, която също е сред дарителите. Баба е на 9-месечната внучка Мария.

Тя припомни легендата за кешкека:

- Преди много години в селото върлувала тежка болест, която оставала жените без рожби. Всеки ден те се молели на тракийската богиня Бендида да им помогне да заченат.

Богинята се явила в съня на една от жените

със заръка да приготвят кеша. Условието било да отберат най-хубавото пшеничено зърно и да го измият девет пъти, за да стане чисто като сълза. Житото е трябвало да се смеле на едър камък. И когато младите пожелаят да се задомят, преди сватбата да сварят кешкек и да го раздадат на хората. След раждането на бебетата гозбата отново и отново да се приготвя, за да го има селото и да продължи да съществува. И оттогава

при раждане на дете

и при сватба се вари тази каша. Традицията на легендата се следва и до днес.

Фестивалът онлайн започна с легендата за кешкека. Продължи с изпълнения на самодейни състави от 44 градове и села у нас, поясни Марена Вачкова. И допълни:

- Пожелалите да участват във фестивала изпратиха видеозаписи, някои подготвени специално за проявата, други – от предишни участия в музикални форуми. От

видеата се родиха филмчета

с песни, танци, обичаи, кулинарни изложби, занаяти и други умения. Излъчването им стана навръх 22 септември, от 10 часа, в интернет-страниците на фестивала и на местното читалище.

- Интересът към културното събитие премина границите на България, похвали се Марена Вачкова. - За участие в него имаше запитвания от българската общност в Австрия и Германия. За популярността помогна излъчването му в интернет пространството, добави тя.

Участниците в Националния фестивала на кешкека и народните умения

ще получат по пощата

на хартиен носител награди – приза на фестивала и грамота.

Следващият кулинарен фестивал „Среди зима на мегдана” ще се проведе през февруари догодина. Двата фестивала вече са част от „КулинарФест” – първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България.

Ръководството на читалището кандидатства пред Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи за издаване на

електронна книга, посветена на материалното и културно наследство на Радилово

– песни, легенди, обичаи, кулинарни традиции. Работещите в читалището се надяват предложението им да бъде получи одобрение и финансова подкрепа.

През следващата година местният празник на кешкека отново ще ни събере на селския мегдан с врящите казани, с песните и танците на любителите на българския фолклор, ако Ковидът отстъпи.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички