Други

Какво е участието на ДАИ, АПИ и КАТ в убийствата от претоварените камиони

  28.09.2021 12:52             
Какво е участието на ДАИ, АПИ и КАТ в убийствата от претоварените камиони

Какво е участието на ДАИ, АПИ и КАТ в убийствата от претоварените камиони

Случаят от Айтос, в който претоварен камион уби две деца и баща им,  взриви общественото мнение в страната. Той показа за сетен път, че ИА „Автомобилна администрация” е на колене, а  трябва директорите да мобилизират екипите си, които по брой са под санитарния минимум, да извършат проверки на всички предприятия, които продават суровини. Да се направят контрапроверки на всички товародатели. Проверки трябва да се направят на всички в този процес. Да се отиде на всички пристанища с Икономическа полиция, да се извадят разпечатките на камионите, които са влезли или излезли с какъвто и да е товар. Във всички зърнобази също да се направи такава проверка. И да се санкционират абсолютно всички – и товародателите, и фирмите превозвачи.

ДАИ е под санитарния минимум по брой на инспектори за целия Европейски съюз. В цяла Европа има ДАИ, навсякъде имат такава служба. Когато през 2005 г. ни обучаваха германците и французите, ние бяхме 280 инспектори. Поискаха, за да ни приемат в ЕС, да станем 500 инспектори. Това беше едно от условията. Чел съм доклада им, който те написаха. Тогава увеличиха щатните бройки. Но какво се получи: деловодители, изпитващи – всички ги преквалифицираха на книга като инспектори, за да покрием бройката от 500 човека. Тогава работехме по 8 наредби и два закона. В момента работим по над 40 наредби, директиви и закони. Работата при нас се увеличи 20 пъти, откакто ни приеха в ЕС. Но инспекторите в цяла България в момента са общо 120. Защото по време на управлението на ГЕРБ се направиха три съкращения. Бяхме около 250, останахме 120. В момента сме 121 инспектори по щатно разписание. От тях 60 се занимават с административна работа, защото и такава има. Де факто има около 30 екипа на терен в цяла България.

Знаете ли, че за Пловдив, Пазарджик и Смолян има 3 екипа. За Бургас, Ямбол и Сливен също има 3. Екипите са по двама служители. Нашата основна дейност не е претоварването. Има такава служба, която се занимава само и единствено с това. Те си имат кантари. Но и те са малко – около 6 екипа за цялата страна. Единственият начин да се спре претоварването е като АПИ съставя първичната документация и изпраща писмата до нас, за да можем ние да съставяме актове на товародателите. Новата шефка на АПИ е наш бивш служител от ДАИ. Тя трябва да изпраща  до нашия директор и ние да отиваме да създадем актове на базата на тяхните актове. Така голяма част от каменните кариери спряха вече да претоварват.

Ние нямаме достъп до въпросните 30 точки от ТОЛ системата, които трябва да следят за претоварване по пътищата. Доколкото знам, ръководството ни поиска достъп до тях. Предстои да ни раздават документи по неясна все още за нас програма, за да можем да се закачаме към клетките, но това е в бъдеще време. Още не можем. Нашата основна дейност е свързана с работното време на водачите, защото там също е много голям проблемът; с това да не е нарушена техническата изправност на превозните средства и т.н. КАТ също могат и трябва  да проверяват за претоварване. Защо бягат от отговорност?!

В ЗДвП е записано ясно максимално допустимата маса на МПС-то. Многократно съм имал срещи в транспортното министерство по тази тема. На мен ми писна да се говори за корупция. Защото корупцията, която беше в ДАИ, не идваше отдолу, а отгоре. Един от зам.министрите на транспорта в последното правителство на ГЕРБ  върна на поста му човека, който беше "касиер"  на предишните директори. Няма да му назова името, всички знаем кой е той, както и кой бе този зам.министър.

Искам да ви кажа, че ние работим на максимума, на 6-дневна работна седмица. Имаме страшно много жалби, не можем да ги обработим, малко сме. В ЕС на 10 000 жители има 3.5 до 5 инспектори от ДАИ. При нас това съотношение е 0.5 на 10 000.

Това са основните проблеми.

Не може да има европейски изисквания с африкански методи на заплащането. Нашите заплати са по 800-900 лв., максимум 1000 лв. с извънреден труд. Това е също голям проблем, с който трябва да се ангажира държавната администрация. Работим с 4 камери в автомобилите си и не можем и да си позволим каквото и да е корупционно действие без да се разбере. А в същото време вътрешните ни правила и указания за работа са направени така, че да се обслужват корпоративни интереси.

Накрая искам да информирам собствениците на превозваческите фирми, че шофьорите им масово ги мамят. Те си правят по 300-400, че и повече лева над заплатите, като прибавят към разходите си уж платени рушвети на инспектори от ДАИ, които са ги спрели за проверка на свръхтовар - за да им "затворят" очите. Направихме наскоро няколко насрещни проверки - оказва се, че на посочените точки по трасето изобщо не е имало проверяващ екип.

Александър ИВАНОВ

Председател на фирмената синдикална организация на КТ „Подкрепа“ в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички