Понеделник, 29 Nov 2021
 
Пазарджик

Една необикновена студентка в Центъра за обучение на медицински сестри

  30.09.2021 08:45             
Една необикновена студентка в Центъра за обучение на медицински сестри
Радка Георгиева (първата вляво) с други студентки и главната сестра на МБАЛ-Пазарджик на откриването на Центъра

ПАЗАРДЖИК. Радка Георгиева е може би студентката в най-зряла възраст от първия випуск в Центъра за обучение на медицински сестри към Медицинския университет в Пловдив. Той бе официално открит в нашия град миналата седмица. „Знаме” писа за това.

Бъдещата сестра Георгиева не крие годините си – 57. Желанието й да се посвети на тази благородна професия е отколешно, но по стечение на обстоятелствата досега просто не й се е отдала възможност. Професията не й е чужда – дълго време е работила като санитарка в МБАЛ-Пазарджик, а

най-добрите й приятелки са именно медицински сестри

Радка Георгиева не отрича, че, за да се предприеме човек подобна стъпка на тази възраст, е нужен кураж.

- Искам да покажа на себе си и на другите, че мога.

Вярва, че има какво да даде на новото поприще, както и че й предстоят още дълги години работа:

- В момента има голяма нужда от медицински сестри. Средната възраст на практикуващите тази професия е около моята и над нея. Аз лично смятам да продължа да работя и след пенсионирането си, ако, разбира се, ми стигнат силите и възможностите.

На въпроса

с какво я привлича сестринството,

дамата отговаря:

- С хуманността. Нужно е призвание, за да й се посветиш. Не е достатъчно просто да завършиш и да започнеш да практикуваш. Не ти ли идва отвътре, няма как да стане, не може да си добра медицинска сестра.

Много години бях в Спешно отделение, това е едно от най-тежките отделения в МБАЛ-Пазарджик. Работата там е екипна. Невъзможно е да работиш сам. Работи се лекар, сестра, санитар. Виждах с какъв хъс, с какво желание колегите изпълняват своите задължения. Понякога се налагаше дори да пренебрегват своите семейства, за да дават допълнителни часове и дежурства, когато не достигаше персонал.

Освен в Спешното, Радка Георгиева е

била санитарка и в Ковид сектора на Инфекциозно отделение

- Отидох за 45 дни, останах година и три месеца – уточнява тя.

На 6 юли напуска най-голямото здравно заведение в нашата област, за да учи. С приятелките си – медицински сестри, често обсъжда задълженията и отговорностите на професията. Както и огромното удовлетворение, което тя носи.

А на финала на нашия разговор студентката от първия випуск на Центъра за обучение медицински сестри към МУ-Пловдив прави с широка усмивка още едно признание:

- Не само аз съм студентка в нашето семейство. Синът ми следва в Пловдивския университет психология и педагогика.

Мария ДЪБОВА


Свързани