Други

Неподозираната сила на лиcтaтa oт cмoĸиня

  03.10.2021 10:05             
Неподозираната сила на лиcтaтa oт cмoĸиня

Те ca в пъти пo-лeчeбни oт плoдoвeтe и приложението им е широкоспектърно

Няма да мине много време и есенните листа ще започнат да капят край нас. Листата от смокинята обаче са особено полезни и е добре докато е време, да се запасите за зимата. Неслучайно в Индия всяко едно смокиново дърво се нарича Дъpвoтo нa бeднитe, не само защото пpeз пoчти цялaтa гoдинa дapявa c плoдoвe, но и заради целебните му листа. Според изследвания, те дори имат повече лечебни функции от самите плодове, чиито ползи са безспорни. Листата може да се ползват във вид на екстракт, отвара, чай, в сурово състояние…

Чай от смокинови листа

Необходими продукти:

3 супени лъжици нарязани на ситно листа.

1/2 литър вода.

Начин на приготвяне:

Изсипете водата в тенджера и я оставете на котлона да заври.

Добавете към водата добре измитите смокинови листа.

Оставете сместа да къкри в продължение на 15 минути.

Премахнете тенджерата от котлона, прецедете и подсладете горещата напитка с мед на вкус. Можете да консумирате чая веднага след приготвянето му или да го оставите да отлежи в термос 4-5 часа и да го изпиете на 4 равни дози през деня.

Листата на смокинята са богати на веществото фурокумарин, псорапен и бергаптен. Съдържат аскорбинова киселина - витамин С, рутин, смоли, етерични масла. Млечният латексоподобен сок от току що откъснато листо се използва широко в народната медицина.

Листата се събират от юни до октомври

и се използват по-често за локално въздействие. Но напоследък се правят изследвания за ефекта на „латекса” за системни терапии при някои видове тумори.

Срещу диабет

Отвара или настойка от листа от смокиня имат способността да лекува диабет като намалява високите нива на кръвна захар. Чай или екстракт на листа от смокиня влияе благотворно на нивото на инсулина, който се изисква от организма и по този начин се понижава нуждата от поставянето на инжекции при инсулинозависимите диабетно болни, или от приема на медикаменти при хора с диабет тип 2. Топлата напитка допълнително спомага за нормализиране на нивата на антиоксиданти в организма, които помагат в борбата с оксидативния стрес, причинен от хроничното заболяване.

Чай, приготвен от листа от смокиня или приемът им в сурово състояние,

имат свойството

да понижават и опасните триглицериди,

които влияят за образуване на лошия холестерол в кръвта. Голямото количество от тези мазнини води до риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, инфаркт и нездравословно напълняване в областта на талията.

Отвара от листа от смокиня помагат също така при белодробни болести като бронхит и астма. Три смокинови листа се измиват хубаво и се варят в литър вода 15 минути. Киснат 2-3 часа, прецежда се и се приема вместо вода.

Ето и друга рецепта със смокинови листа против астма, болни бъбреци и пикочна система:

Три супени лъжици изсушени смокинови листа се поставят в термос и се запарват с половин литър вряла вода. Оставят се в термоса за 4-5 часа, след което запарката се прецежда. Пие се четири пъти дневно по половин чаша.

При ентероколит, колит и дизентерия пък помага следната рецепта:

Една супена лъжица стрити изсушени смокинови листа се запарва с една чаша вряла вода. Престоява един час и трябва да се прецеди. Това количество запарка е за един ден и се изпива на два или три пъти в рамките на деня.

Толкова голяма е силата на полезните листа от смокиня, че се препоръчва да се приемат дори при болест на Бюргер.

Чаят от смокинови листа сваля високото кръвно налягане

Хипертонията може да се появи внезапно и без предупреждение и е една от основните причини за смъртност сред възрастното население. Доказано е, че консумацията на чай от изсушени смокинови листа понижава стойностите на кръвното налягане.

Освен това проучвания сочат, че листата на смокинята

подпомагат метаболизма

Смокиновите листа съдържат пектин, а за пектина е доказано, че разтваря фибрите в организма. Пектинът подпомага метаболизма и изчиства вътрешните остатъци от мазнини, като по този начин стимулира отделителната система на организма. Скорошно проучване показва, че консумацията на чай от смокинови листа намалява риска от развитие на рак на стомаха и рак на дебелото черво. Точно така, смокиновите листа имат противоракови свойства

Теа съдържат фибри и са много полезни за предотвратяването на всички видове рак, особено рак на дебелото черво, кожен карцином и рак на млечната жлеза. За намаляване на риска от ракови заболявания специалистите препоръчват всекидневно да се дъвчат по две смокинови листа. Това, според тях, ще подсили имунната система, позволявайки на добрите клетки да се борят с раковите.

Укрепват и костите

Смокиновите листа подобряват здравето на костите, тъй като имат високо съдържание на калций, който е необходим за поддържането на добро здраве на костите и за предотвратяването на остеопороза. Листата също са богати на фосфор, който стимулира създаването на нова кост и намалява значително риска от фрактури и загуба на костна тъкан.

Екстрактът от смокинови листа намалява риска от поява на

акне и бръчки

Дори козметични компании признават за ефикасността им, но откритието е направено в научни лаборатории, независими едни от други. Според проучванията, смокиновият лист и екстрактът от смокиня показват успех при отстраняването на лунички, акне и бръчки. Кремовете, съдържащи екстракта, значително намаляват бръчките по лицето поради съдържащите се в него антиоксиданти. Тези листа може да се използват и като ароматизатори в гардероба или във вид на потпури, но преди това трябва да бъдат изсушени.

Листа от смокиня влизат в състава на мехлеми

против псориазис, оплешивяване и витилиго

Ефективно е покриването на засегнатите места с измити прясно откъснати смокинови листа. Рецептата за псориазис е на професор Мермерски и е проста - отчупвате едно листо и намазвате с млечния сок болното място. Със сигурност ще ви гори, щипе, боли и сърби, но трябва да се издържи. И така 5-6 пъти. Но ефектът ще бъде налице.

Гастрит и язва

се лекуват в народната медицина като се препоръчва хапване на сурови листа от смокиня. С листата на Бедното дърво се премахват циреи, кокоши трън, а отвара, прилагана като компрес, е ефикасен начин да се отървете от подкожни пъпки. Млечният сок, който отделят листата от смокиня се ползва за премахване на брадавици, като мястото се маже веднъж дневно, но внимавайте да не намажете и кожата около брадавицата, защото усещането е неприятно. Млечният сок е силен дразнител, неслучайно е способен дори да премахва татуировки. Тези листа се използват успешно и при лечението на хемороиди.

Полезните листа от смокиня са богати на много фибри, така че

който иска да отслабне,

желателно е всеки ден да консумира попарени с вряла вода листа от смокиня.

От листата на смокинята може да се направи и тонизиращ сироп, който действа добре на имунната система:

Около 60 листа от смокиня (може част от листата да се заменят с листа от други плодни дръвчета или с малинови и ягодови) се измиват добре, махат се дръжките  и се заливат с 2,5 л вода, варят се 30 минути и почиват 25 минути. Охладените листа се изстискват в отварата и бульонът се прецежда. Изсипвате 2,5 кг захар и варите 30 минути, после изсипвате 20 гр лимонена киселина и варите още 10 минути. Отстранете тенджерата от котлона и след 60 минути започнете да пълните сухите бутилки, след което ги оставяте легнали до тяхното изстиване. Готовия сироп е желателно да се използва след две седмици.

Листата на смокинята

се използват и в кулинарията

– като ароматна подложка за гриловане на различни продукти. Понеже смокиновите листа са годни за консумация, в южните кухни широко се използват за обвиване на зеленчуци, риба, месо, сирена, дори и за приготвяне на подобни на сарми ястия с булггур и ориз.

В заключение можем да кажем, че смокинята е благословено дърво и това ясно се вижда и в Библията, макар в една глава от Евангелието на Матей Исус да я проклина да изсъхне, защото не му е дала плод. Ако оставим настрана библейската символика обаче, съветваме ви: Обърнете внимание не само на плода, но и на листата.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички