Пазарджик

Д-р Атанас Пенчев, Лекарят на 2021 г.: Медицината избра мен, а не аз нея, но пък се оказа любов от пръв поглед

  18.10.2021 06:42             
Д-р Атанас Пенчев, Лекарят на 2021 г.: Медицината избра мен, а не аз нея, но пък се оказа любов от пръв поглед

В категорията "Лекар на годината 2021" отличен е д-р Атанас Пенчев -  специалист Ушно-носно-гърлени болести.
В категория "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" призьорите са няколко: д-р Дженка Милева - общопрактикуващ лекар;  д-р Илия Стойчев - рентгенолог; д-р Георги Андонов - специалист Анестезиология и интензивно лечение; д-р Стоян Минев -  Вътрешни болести.
В категория "Ти си нашето бъдеще" (награда за младите медицински надежди на България) лауреатите са: д-р Цветан Татаров - специализант в Отделение по медицинска онкология; д-р Алексей Керенски - специализант Ортопедия и травматология; д-р Мартина Шопова - специализант по Инфекциозни болести; д-р Борислав Церовски - ординатор в Отделение по ортопедия; д-р Божидар Николов - ординатор в Хирургично отделение; д-р Еми Бошнакова - Влакнова - кардиолог; д-р Ангел Добрев - специализант в ОАИЛ.
Наградите ще бъдат връчени на празнична церемония на 19 октомври 2021 година.

 

ПАЗАРДЖИК. Специалистът „Уши, нос, гърло” в болница „Здраве” д-р Атанас Пенчев е Лекарят на 2021 година в нашата област.

- Наградата ме изненада изключително приятно. Благодаря на колегите за признанието. Освен удовлетворение, то и задължава. Знаете, че нашият труд е особен. Когато човек работи, той не мисли за почести. Просто трябва да си свърши работата. Затова е много приятно, когато дойде подобна оценка. По принцип ние получаваме доста благодарности – от пациенти, от техни близки и т. н. Но когато признанието дойде от колеги, е различно.

В семейството на д-р Пенчев няма лекари

Той обаче бил запален по химията още от ученическите си години в гимназията „Константин Величков” в Пазарджик. Дори мислел да запише специалност в химико-технологичните институти в Бургас или в София.

- За целта трябваше да положа два изпита – по химия и по математика. В последния момент осъзнах, че математиката не е за мен. Оставаха ми 2 варианта - „Химия и биология” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” или „Медицина”, също в града под тепетата. Хвърлих ези-тура и се падна вторият вариант. Ето защо обичам да казвам, че медицината избра мен, а не аз нея.

Но пък се оказа

любов от пръв поглед

Увлече ме веднага и следвах с огромно желание и интерес.

Бъдещият лекар се дипломира през 1974 г. и по разпределение започва работа в Динката като участъков лекар. Остава там една година:

- В казармата, след като завърших висшето си образование, година и половина бях

младши полкови лекар в танков полк

Така че и преди това бях имал пациенти, но войници, главно млади и здрави момчета. Докато в Динката ме хвърлиха направо в дълбокото. Сблъсках се с наистина болни хора. Нямах опит, не бях достатъчно уверен, учебниците бяха все с мен. А болестите бяха най-различни – един има херния, друг се порязал, деца, баби, родилки дори, макар да не съм израждал. Участъковият лекар трябваше да разбира от всичко, но

така се калява стоманата

Никога няма да забравя и как хората идваха в кабинета ми с букети цветя, набрани от собствените им градини. Така изразяваха своята благодарност. За мен това бе награда.

След Динката д-р Пенчев решава да специализира „Уши, нос, гърло”. Петгодишната му подготовка – обучение и стаж, преминава в тогавашната Окръжна болница в Пазарджик, а специалност взима от сегашния Медицински университет в София през 1982 г.

Междувременно в отделението „Уши, нос, гърло” в Окръжната болница се освобождава място и той започва работа. Освен това, кандидатства и

печели асистентско място

в тогавашния филиал на пловдивския Медицински университет в нашия град. В продължение на 10 години е асистент към УНГ клиника, филиал Пазарджик. А след като през 1989 г. филиалът приключва своята дейност в Пазарджик, го канят в Пловдив, но той отказва.

В отделението „Уши, нос, гърло” на Окръжна болница в Пазарджик д-р Пенчев работи до 2000 г. Следващите 4 години е завеждащ отделение „Уши, нос, гърло” в болница „Ескулап”, а от 16 години практикува в болница „Здраве”.

Дългият му професионален път го е срещнал с безброй пациенти. Трудно му е да каже на колко точно хора е помогнал, макар да е правил опит да ги смята:

- Веднъж седнах да броя само колко сливици съм извадил. Стигнах до 2700 и се отказах. Но пък ми става много приятно, когато вече пораснал пациент дойде и ми каже: „Ех, докторе, помниш ли, когато ми вади сливиците!”. Да де, ама гледам пред мен стои мъж на 30 години, тогава той е бил 6-годишен, как да си го спомня?! Голямо удовлетворение изпитвам и когато лекувам две поколения в едно семейство –

родители, а след това техните деца

Медикът се въздържа да отличи някой случай като по-интересен от останалите.

- Всеки сам по себе си е интересен и различен. Няма стандарт. Не липсват и изненади – мислиш си едно, а излиза друго.

На въпроса дали пациентите са се променили през годините, д-р Пенчев отговаря:

- И преди, и сега пациентът най-много иска едно нещо – да оздравее. Сега обаче болните повече четат в интернет. И вярват на неща, които невинаги са истината. Но всички трябва да се приспособим към новите реалности, такова е времето.

Като специалист „Уши, нос, гърло” Лекарят на 2021 г. е на първа линия и в борбата с Ковид-19. По този въпрос той е категоричен:

- Аз бях един от първите, които се ваксинираха

още през декември миналата година. Сега смятам да си сложа и бустерна доза. Всичките ми близки също са ваксинирани. С този вирус шега не бива! Виждал съм как боледуват хората и какви поражения нанася. Синът ми също го изкара, стигна дори до болница.

Децата на д-р Пенчев не тръгват по неговия професионален път.

- Имам обаче племенница, която завърши „Медицина” и е голяма гордост за цялата фамилия. Казва се д-р Далия Пенчева, ревматолог е в София.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички