Понеделник, 06 Дек 2021
 
Други

Майка и дъщеря с изложба в пещерската галерия

  16.10.2021 06:00             
Майка и дъщеря с изложба в пещерската галерия

Изложба-живопис под наслов „Вдъхновение” на художничките Димка Марийчина и дъщеря й Елена Арнаудова бе открита в художествената галерия „Проф. Веселин Стайков” в Пещера. В експозицията са представени около 70 творби – пейзажи, цветя, натюрморти, рисувани с маслени и акрилни бои.

Изложбата може да се посети до 28 октомври.

- Обожавам цветята и те преобладават в 30-те картини, които показвам в експозицията – сподели Димка Марийчина. – Сред тях са люляци, макове, слънчогледи, теменужки – всички много пъстри и свежи на фона на трудните дни, които преживяваме. Допълват ги натюрморти.

Да рисувам, се учих от класиците – майстори на четката от руската школа – Айвазовски и Репин. Хобито ми доставя удоволствие. Потапяйки се в красивия свят на изкуството,

се спасявам от фалша, предателството, лошотията,

признава Димка Марийчина.

Тя все още събира кураж да открие първата си самостоятелна изложба. Нейни картини красят пространство в Катедрата „Технология на виното и пивото” в Университета по хранително-вкусови технологии в Пловдив. То е висшето учебно заведение, което художничката е завършила.

Димка е щастлива, че дъщеря й Елена тръгва по нейния път от малка. С намерените майчини бои и четки рисува първата си картина. Оттогава има 4 самостоятелни изложби, първата открива на 18-годишна възраст, преди 12 години.

- Пейзажите, приказни и вълшебни, са моето амплоа

в това, което правя, поясни Елена Арнаудова. – Благодаря на мама, че ме насърчи от дете да се занимавам с рисуване, подкрепя ме и досега. Общата ни изложба е най-добрият вариант да покажем творбите си. Надявам се един ден изцяло да се посветя на това изкуство и от хоби то да се превърне в професия, мечтае младата художничка, която завършва „Химия” в Софийския университет „Свети Климент Охридски” и се труди в областта на фармацията.

Признава, че след работа човек има потребност да изрази някак си чувствата и емоциите си. Тя го прави върху платното, поетите и писателите – върху белия лист, актьорите – на сцената пред публика, и други творци – в други изкуства.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани