Други

Тотото „Избори” започна за много кандидати

  21.10.2021 06:14             
Тотото „Избори” започна за много кандидати

Влязохме в предизборна кампания. Откакто свят светува се правят опити за създаване на съблазнителни, приемливи и полезни комбинации между идеи и интереси, предназначени да осигуряват постоянна всенародна любов и многогодишна политическа власт. Пресният случай с Афганистан за сетен път потвърждава истината, че умелото съчетаване на непосрествен личен интерес с доктринерска религиозна идеология победи многобройна и добре въоръжена армия, изградена на корупционен личен интерес и неприемлива за афганистанците идеология. В човешката история има безброй примери, когато в обществото надделяват интересите или се издигат в култ идеите. Резултатите и в единия, и в другия случай, са трагични.

Съединението се превръща в материална сила само когато се съединят оптимално съществуващите идеи и непосредствените интереси на трудещите се и милионерите-собственици на средствата за производство. Тогава се постигат забележителни военни, икономически и обществено политически успехи. Днес гражданите на републиката ни наша, благодарение на плурализма, са потопени в много мъгляви идеи. Успоредно възникват непрекъснато разнопосочни интереси и потребности.  Класовото, етническото, икономическото, биологическото и ценностно разделение са неоспорим факт в днешна България. Националното преброяване ще хвърли светлина колко народности населяват територията на България. Колко родини и прародини има всеки един от нас. Какво имане имаме и какво нямаме. В тази обстановка политиката се очертава като много трудна дейност. В непосредственото си общуване с бивши, настоящи и бъдещи елитни политици установих с прискърбие, че те нямат реална представа за хората, които искат да представляват и да управляват. Нямат минимум теоретическа подготовка и опит. Нямат харизмата, а някои дори нямат лицеприятност и външен вид. Оставам с впечатлението, че  изборите за тях са пореден тираж, в който участват едни хора с амбиции и надежда да спечелят едно от 240-те места в парламента или някое кметско кресло,или нещо в президентството, което гарантира бюджетни благинки, власт (и кланяне от по-слабогръбначните натури наоколо) и имунитет за определен период от време. Едни ще спечелят, други ще загубят.

И така до следващите избори.

Да си спомним безсмъртните слова на Васил Левски: "Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си”. Кандидатите, за които стана дума по-горе, отдавна са ги забравили.

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички