Пазарджик

Криза за дърва, въглища и пелети

  26.10.2021 06:13             
Криза за дърва, въглища и пелети

Складовете на много места са празни, търговци обвиняват държавата

ПАЗАРДЖИК. Пред прага на отоплителния сезон и предвид ранното застудяване, липсата на дърва, въглища и пелети постави на изпитание домакинствата, ползващи твърдо гориво. Потребители и търговци твърдят, че складовете на фирмите са празни. Според техни конкуренти, собствениците на опразнените помещения най-вероятно се ослушват за новите по-високи цени на дървата с около 50 лева за кубик и той да достигне цена 105 - 110 лева. Потребителите предвиждат, че през зимата може да се бръкнат и за

по 130 лева за кубик дърва

Пелети също няма в складовете. Миналата година цената им е била 400 лева, но заради скъпата суровина очакванията са да се търгуват за по 600-650 лева. Въглища – разсипни и в чували, също няма. Граждани се оплакват, че и през лятото е трябвало да чакат и да въртят телефони на търговци, докато се уредят с топлото за зимата.

Проверката на „Знаме” за състоянието на пазара на твърдото гориво в Пазарджишка област потвърди, че напрежението в сектора е голямо. Повечето търговци не вдигат телефоните или направо са ги изключили – да не ги безпокоят мръзнещите. Други са на линия и казват, че дърва няма, а след като се представим, че сме журналисти, отказват да говорят.

В Септемврийско и в Беловско най-често срещаната цена е 95 лева за кубик на дървата, но някъде стига и 105 лева. Има и изключения.

„Запазихме старата цена от 85 лева за кубик, макар че има основание за повишение, защото скочиха и горивата, и цената на работната ръка, коментира инж. Стойко Стефанов от фирма „Стефанов груп”, която обслужва двете общини. Според него обаче цена над 90 лева за кубик отива към спекула.

Огромно количество дърва, грижливо подредени, има в склада отляво на изхода от Пазарджик за Огняново. Пещерската фирма „Шок Транс”

не е преставала да вози дърва,

увери нейният собственик Шукри.

- Всеки пожелал може да се запише чрез телефона на фирмата и не след дълго ще получи заявените от него количества. Водим списък, за да спазваме реда за доставките, други проблеми няма. Не е вярно, че дървата са кът. Крият ги. Причината е, че колегите чакат нови по-високи цени за кубик, за да си напълнят кесиите.

Ние за кубик предлагаме сумата от 95 лева, но засега. Пролетта те струваха 80 лева. Всичко се вдига и не можахме да задържим същата цена, каза още търговецът на дърва.

Оттук насетне започна

нямането

– на дърва, на пелети и на въглища. Управителката на фирма „Нина Трейд” Нина Дойчева обясни, че те предлагат само дървен материал за покриви и подпалки. Наскоро потърсила от колеги въглища за нейна близка, но ударила на камък. Отговорът бил: „Нямаме доставки!”.

От „Топливо” в Пещера отговориха, че не предлагат дърва, защото ги нямат, така било навсякъде.

В пазарджишкото „Топливо” дърва за огрев не се предлагат от 10 години. В момента нямат пелети и въглища в чували. Не правят списъци на граждани и чакат доставки.

ЕТ „Изгрев” в Ракитово предлага само дървени изрезки за подпалки след преработката на трупи за производство на ламперия и дюшеме, съобщи Георги Георгиев, синът на собственика на предприятието. Количеството материал е ограничено и се предлага на граждани и на производители на пелети. Дърва за огрев не продаваме, допълни Георги Георгиев. Той се оплака, че от началото на август досега цената на кубик трупи от 125 лева без ДДС е скочила на 300 лева без ДДС. Категоричен е, че отново сме се върнали в 1997 година, а най-потърпевши от ценовия скок са потребителите, което не приляга на държава в ЕС.

Търговци коментират, че

проблемът е в държавната политика

„В началото на годината под натиска на ЕС спряхме вноса на дървесина от Украйна и пазарът се задъха. През лятото шефът на Изпълнителната агенция по горите инж. Александър Дунчев ограничи сечта с 30 процента - на плануваните за сеч и спечелени на търг обекти и дори на пуснатите обекти. Това доведе до смут в бранша, казват хора, пожелали анонимност. След това ограничиха сечта в над 110-годишни насаждения за две години, а дървесина се добива именно в стара, а не в млада гора. Последва нова заповед на ИАГ за ограничаване с още 10 процента. Затова и има криза и свиване на пазара. Още през лятото започна запасяване с дърва и въглища, а една силна фирма между Пловдив и Пазарджик изкупи огромни количества дървесина от цялата страна на цена 154 лева за тон. Затова от 80 лева на кубик дървесината започна да се търгува по 150 лева, а сега виждаме, че и тя сее повишила със 130-150 процента. При това положение няма как да има и пелети”, категорични са браншовици. Те не виждат перспектива в навечерието на новите търгове в горските стопанства през ноември-декември.

Проблемът е налице, а българинът ще трябва да се примири, че ще плаща солени цени за топлото, както го прави за олиото, хляба, месото и бензина. Стига да си осигури горивото за зимата. Факт е, че много наши съграждани сега се надяват, че има кой да разсече Гордиевия възел, за да не мръзнат цели семейства тази зима.

Пенка МИХАЙЛОВА

Ангел АНАТОЛИЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички