Други

Строй се! Преброй се!

  28.10.2021 08:19             
Строй се! Преброй се!

Откакто са възникнали цифрите хората непрекъснато броят и чат-пат записват. В древността са броили животните, жените, децата, робите... Някои са броили парите си, други военните победи, трети кахърите, четвърти годините... Масовото преброяване е от време оно. Преди две хилядолетия и кусур управителят на Сирия – Кривиний, нарежда да се извърши преброяване, задължително за цялата Римска империя. Гражданинът Йосиф и съпругата му, която е била непразна, отиват най-дисциплинирано да бъдат регистрирани и преброени в град Назарет. По време на преброяването се ражда Божието чедо Исус. Ползата от преброяването за Назарет е очевидна вече две хилядолетия.

Преброявания е имало и по българските земи. Българите са броели конете си, скалповете на своите врагове, месеците и годините. Проучените от изследователя  Григор Бойков турски регистри отпреди 600 години показват съвсем точно броя на татарпазарджишките занаятчии и търговци. Преброяването е било нужно на султана, за да облага с данъци поданиците на империята. В документите, цитирани в книгата „Татар Пазарджик до ХVll век” на същия автор, узнаваме, че в нашия град са съществували основните за времето занаяти. Записан е и един парфюмерист, търгуващ с благоухания. Явно суетата и изтънчения вкус на пазарджиклии са от векове. Много по-късно в турските регистри са описани оризари и салджии. Посочен е някой си Пири, който е бил шеф на салджиите по река Марица - плащал сериозен данък в сребърни  акчета. Пазарджик през средните векове е бил пристанищен град, но от преброяванията се вижда, че  е бил голям и космополитен град., населен с турци, гърци, арменци, евреи, цигани и неголям брой българи.

Има любопитни цифри и от по новите преброявания. През 1956 г. преброителите регистрират шест телевизора. Цели четири години преди излъчването на първия национален телевизионен сигнал! Понякога цифрите водят до сериозни заблуждения.

При преброяване през 1975 г. бе отчетено рязко увеличаване на броя на пералните машини в домакинствата от високия район на Пазарджишки окръг. Направен е оптимистичен извод, че рязко се подобрява бита на гражданите от Родопите, препитаващи се главно с животновъдство и картофопроизводство. По-късно се оказва, че пералните машини са използвани главно за биене на млякото за масло. През 1983 г. само в Пазарджик са преброени 31 крупни предприятия с 53 хиляди работници и т. н. и т .н.

В последното 18-о преброяване сега се оказа, че близо една пета от хората у нас са останали извън статистиката, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Обхватът на населението е едва 83.5% при 97.3% при предишното преброяване през 2010 г.

Чакаме окончателната статистика. Чакаме с нетърпение моментната снимка на България и на областта. Страната, в която едни си броят стотинките, а други -милионите. България през 2021 година.

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички