Други

Отиде си Географът на Септември

  23.10.2021 06:25             
Отиде си Географът на Септември

През седмицата си отиде Географът на Септември - Спасимир Пилев. Той бе само на 32 години, всеотдаен, честен, почтен и истински работохолик. Не само септемврийци скърбят за това момче.

Преди години ви срещнахме с него. От 2008-а година Спасимир е редактор на Уикипедия и за това време бе подготвил и качил хиляди статии и сканирал десетки хиляди (!) снимки. Спасимир завършва „История и география” в СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно магистратура „Изменения на климата и управление на водите“ в същия университет. Най-много обичаше да се занимава с география и Уикипедия, защото познанието за света трябва да бъде достъпно за всеки. А по професия е мултимедиен разработчик на електронни учебници по география и икономика за учениците от 5. до 10. клас, както в България, така и за българчетата в чужбина. Член е на Българското географско дружество.

За него бе удоволствие е да се рови из архиви и библиотеки в търсене на интересни личности и събития от миналото, много често напълно забравени. Участвал е на няколко големи конференции на Уикипедия и работи в сътрудничество между Държавна агенция „Архиви“ и електронната енциклопедия, откъдето през 2017 г. получава Отличителен знак „Приятел на архивите“. Обичаше да пътешества в България и по света, без значение от превозното средство. Колекционираше пощенски картички от всички части на света. По време на Българския географски фестивал 2019 в Стара Загора направи изложба с над 300 от тях. Пред „Знаме” довери, че е сбъднал една мечта, докато бил на конференцията на Уикипедия за Централна и Източна Европа в Дилиджан, Армения - да обиколи Армения и Грузия. „Две страхотни държави, в които научих много и разбира се, успях да видя Черно море от отсрещната му страна. Винаги се връщам с огромен списък със статии, които е добре да бъдат написани на български език. Много са местата, където не съм бил все още, но и до тях ще стигна”, зарече се Спасимир и наистина стигна до много места.

Особено обичаше да пише статии за малко или много забравени хора, които имат своя принос за развитието на България. И пишеше за хора като първата българска поетеса Елена Мутева или за забравената днес игра „свинка”, наподобяваща хокей на трева, за географските обекти с български наименования в Антарктика, които са над 1300… Може би някой леден връх ще носи името и на Географа на Септември. Той напълно го заслужава.

Препечатваме последната му статия за Географ.бг с любезното съгласие на българския географски портал.

Да има светлина по пътя ти, пътешественико!

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички