Спорт

Карате за родители ни учи да не сме жертви

  31.10.2021 07:41             
Карате за родители ни учи да не сме жертви

Карате за родители в Пазарджик? И защо не. Защо само евъргрийн-филми като „Карате кид” едно, две, три, четири и „Следващо карате хлапе” да са вървежни? Сенсей трети дан Васко Пеев обучава родители на основни техники в самоотбраната, които да им помогнат в критични ситуации. Основно обучаемите са дами, а първоначалната идея била за женски курс, но в залата до Професионалната гимназия по механо и електротехника идват и мъже, а за тях има други техники. Сенсей Пеев отдавна е доказал, че може да прави киокушин-шампиони на татамито у нас и зад граница с каратеките на СК„Торнадо”.

„Наричаме го полу на шега „карате за родители”, но това не е точно карате. Карате-карате, ама нека да видим какво става и отвъд каратето. Какво става, ако трябва да се защитиш на улицата и на място, на което не очакваш атака. Това, което преподавам на курсистите, е смес от карате и джу джуцу, с една дума – самоотбрана. Реших да разчупя стереотипите след като бях на два семинара в последните три години с шихан Тони Петров от Централен полицейски спортен клуб. Той е световно известен майстор по джу джицу и карате, канят го в цяла Европа. Той съставя програмата за обучение на бъдещите полицаи в училищата в Пазарджик, Казанлък и Варна.” (И сенсей Пеев понякога е гост-преподавател в пазарджишкото училище, когато има много хора, бел. ред.)

„Хората неосъзнават с какъв „арсенал” разполагат при нужда.

Жените не подозират силата на лактите си, на коляното си, не подозират силата на маникюра си

Затова учим техники. Техники, които се основават на „оръжието”, което Бог е дал на всеки – лакът, коляно, основата на дланта… Не казвам „юмрук”, защото не всеки може да удря с юмрук. Даже не всеки мъж може да удря с юмрук, защото не знае как да си свие ръката и ако удари твърда повърхност, може да си счупи пръстите. Затова ги учим на удар с отворена длан. На японски това се казва „шотей”, а при тези удари важи принципът „Мекото побеждава твърдото (да си спомним упоритото капане на водата върху камъка, която го пробива, бел. ред.). И не е толкова невероятно за курсистите, че удар с мека длан в главата води до нокаут на ударения. Грозно звучи, но когато става дума за самоотбрана на всяка цена – защо не?”

Сенсеят е прав. Не се изискват специални каратистки качества и умения, за да се защитиш. Когато един добър каратист е в екстремна ситуация, уменията му веднага си проличават и това ще парира нападателя.

„Лошият ще разбере, че няма смисъл да е агресивен.

Докато жената е идеалната жертва

Тя е много по-примамлива за агресора и нашата работа е да остане супер изненадан, когато тя направи нещо неочаквано в своя защита. Нашият девиз е: „Аз не искам да бъда жертва и няма да се държа като такава!”

От самото начало работим и върху психологията на участниците в занятията. Целта ми е да правят нещата мигновено и да усетят, че наученото ще излезе от тях от само себе си при нужда. Когато го осъзнаят, това им вдъхва кураж. Но първото и основно, на което наблягаме в залата, е самообладанието. Да тренират хладнокръвието си и преборването на страха. Тогава жертвата, жена или мъж, ще се защити. Всеки човек го е страх. И мен ме е страх. Но важно е да преодолееш този страх. Инстинктът за самосъхранение. Инстинктът, който те кара да мигнеш, когато замахнат срещу теб или чуеш много рязък шум. Но тези неща трябва да ги преодолеем, за да оцелеем”.

Сенсей Пеев подчертава, че

не учи хората в залата да се бият

„Не правя биячи. Не ги уча да са агресивни. Просто трябва да имат основни умения да се защитят във всяка една среда. Когато имат възможност да избягат, да избягат. Но когато не могат – да защитят здравето и живота си. Да, това са трикове - може да извикаш „Пожар!” или „Бомба!”, защото това ще има по-голям ефект за помощ от околните отколкото да извикаш „Помощ, нападат ме!” Може да започнеш да се смееш, да говориш несвързано, за да те помислят за луда. Целта оправдава средствата. Изхрачи му се в лицето! Това пак е начин. Или изведнъж изкряскай в лицето му с все сила. Ако трябва, лай като куче! Или прави някакви тикове. Това отвращава потенциалния изнасилвач и със сигурност ще го разконцентрира, ще промени неговия сценарий.

Но можеш и да използваш връзка ключове като бокс

Всеки от нас носи такъв „бокс” в джоба си и може да го извади, ако при нежелана среща с агресор не се получи „со кротце, со благо”. Обикновено не се получава. Или дебитната карта. „Добре, добре, всичко ще направя”, казва жертвата на нападателя и вади дебитната карта, за да му я подаде. С нея може да атакува много части на лицето – основата на носа, гърлото, шията, защо не и окото. С дебитната карта можеш да режеш като с нож. С химикала можеш да пробиваш, както и с вилицата и лъжицата. Чадърът и обувката също са добри оръжия, а в заведения чаши и бутилки могат да режат и удрят здраво.

Но в един момент ще се стигне и до контакт

Затова учим освобождаване от захват. Захват с разноименна ръка, захват с едноименна ръка, захват с двете ръце, захват за кръста, за ръкава, за ревера, за рамото, за гърдите, за раменете, за главата, захват отзад – захват в гръб, за косата… Душене и освобождаване от душене… Когато нападателят те е стиснал, неговото внимание е концентрирано върху това. И когато по някакъв начин ти му разсееш вниманието, той отслабва хватката. И тогава е моментът за удара… В слабините, в двете уши едновременно… Той усеща болката и тогава използваш точно този момент, за да избягаш. Не ги уча на смъртоносни удари, а на такива, които да им позволят да извадят от равновесие агресора. Да търсят носа, да ударят с лакът от близка дистанция – ако е рязък, с лакът в основата на челюстта, няма да утрепе бабаита, но ще го хвърли в нокаут, стига ударът да е достатъчно силен. Лакът в слънчевия сплит. Ритник в слабините. И 200 кила да е, и да няма врат – няма шанс. Коляно, глезен, подбедрица. Учим и слабите точки

– нос, очи, брадичка, шия, слънчев сплит, слабините – всички те са в почти една линия”, показва на място в залата треньорът по карате киокушин.

Засега учи жените и мъжете да противодействат на атака без оръжие.

„Контакт в един момент ще има. В крайна сметка жената ще се озове и долу. Какво да направи, когато е на земята… Всъщност на жените им казвам, преди всичко във всяка една жена има една котка. Представете си кучето и котката. Голямото куче: „Бау-бау-бау!” И котката. Котката, която отстъпва, настръхва, в един момент спира и се изправя, удря само един нокът по носа на кучето и то квичи и се свива от болка. Във всяка една жена се таи малко или много една котка и

те трябва да използват тези си „котешки” умения и хитринки

И друго прави котката. Когато кучето напада, а тя няма къде да избяга, тя не отстъпва. Това им повтарям – когато те нападат, не отстъпвай! Влез в периметъра на агресора, влез при него и направи това, което съм те учил. Ако ти направи захват и ти започнеш да се дърпаш и да бягаш, ставаш уязвима.  Аз играя агресора в залата и те използват върху мен своите хитринки. Понякога трябва да напомням, че аз само играя агресор и те няма да се обиждат или паникьосват. Но се е случвало, когато

изведнъж се превърна в простак и викна с гаден глас: „Айде ма!! Тръгвай с мен, че ей сега ти…”,

те стоят като препарирани. „Айде де, сега кво правим”, подсещам ги, а те се сепват: „А, да! Добре!” И започват да показват наученото. Точно това се мъча да им обясня. Че когато, недай си Боже, им се наложи да покажат скритите си умения срещу някой насилник, трябва да си представят, че са в залата, а насилникът не е толкова лош и страшен. Все едно съм аз, а другите обучаеми ги гледат, за да демонстрират наученото. Така се отърсват от паниката и шока, за да извадят най-доброто, което могат. Когато работим, казвам – сега ще бъда малко по-груб, за да видиш какво е усещането.

Какво е усещането, което трябва да изпита нападателят

И аз правя: Раз-два-три-бам! И човекът отдолу вика: Оаааауууу! Е, това трябва да усети и оня, който те нападне и ти му направиш подсечка или захват на гърлото. След първата битка виждаш, че го можеш. Ако ти се случи втори път, вече си още по-сигурен. Но дано не се случва”.

Курсистите тренират и вкъщи. Съпруга се оплаква, че като показва наученото върху мъжа си, той е подготвен и все й отговаря с карате-прийом. Но той пък е тренирал карате на младини, а от уличните нападатели далеч не всеки е каратист. Така че това обучение би могло да помогне и срещу домашно насилие, смее се сенсей Пеев и пояснява, че

и мъжете в залата не скучаят

„Има други техники за тях – например подсечки, с които можеш да свалиш и по-тежък от теб опонент. Елементарни подсечки, които обаче гарантирано свалят на земята нападателя, докато избягаш. Или болезнени усуквания. Движението на ставата създава болка, а за него се изискват минимум усилия. Минимум усилия, но максимум ефект. Целта наистина оправдава средствата. Как да разсееш вниманието на лошия? С ритник. Било в слабините, било в пищяла, било в коляното. С удар с длан или с някакъв предмет в шията. А защо да не му бръкнеш в окото с пръст или с пръсти, ако от това зависи живота ти?”

В залата не идват хора, които са претърпели някакво насилие. Но това не значи, че няма такива. Никой не е застрахован.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички