Други

Читалищни и културни дейци: Дима, ти си истински будител!

  01.11.2021 09:48             
Читалищни и културни дейци: Дима, ти си истински будител!

Във вълнуващо писмо до редакцията читалищни и културни дейци поздравяват Дима Бойчева – дългогодишната наша колежка, част от екипа на "Знаме", послучай Деня на народните будители. Дима напълно заслужава тези топли думи.

Ели Деянова, поетеса, ръководител на „Ателие за художествено писане” към Читалище „Н.Й.Вапцаров”:

„Прекрасната Дима Бойчева, с топлите кестенови очи! Дамата, така изискана в поведението и отношението си към всички! Тя, която има дарбата да открива и създава красота, да подкрепя едва прохождащия талант и да му вярва, и да му се радва - искрено и от сърце. Нашата Дима, обичана от всички творци на града, зад които винаги е стояла с цялата си обич, вяра и надежда! Благодаря за срещата ми с теб, за уроците, които винаги ще помня, за светлината, която ме обгръща щом си помисля за теб! И ти се усмихвам, и те прегръщам! За всичко, Дима!”

Зоя Симеонова, културен деятел, ръководител на центъра „Знаме на мира”, дългогодишен секретар на читалище „Пробуда”-Пазарджик:

„Съдбата ме срещна в живота с една жена, чийто образ и същност на Будител рисувам и допълвам в годините, винаги с чувство на уважение и възхищение. Димитрия Бойчева, или както топло я наричат всички: Дима, и е свързано с всичко в културната дейност не само на града ни, но и на цялата Пазарджишка област. Читалища, домове на културата, музеи и галерии, най-известните творчески формации са подкрепяни от нея. Първият празник на Пазарджик в ново време - на 5 юни 1987 г. зарадва града ни благодарение на усилията на Дима. Пазарджиклии помнят силното културно събитие и до днес разказват въодушевено спомени за него - открити естради, музика, артисти на площада пред театъра, грандиозни светлини и огньове, специална пиротехника от киноцентъра „Бояна”. Подпомага запазването на Ансамбъл „Пазарджик”, превръща камерния оркестър в града ни в Симфоничен голям оркестър като увещава и подкрепя проф. Иван Спасов да пътува от Пловдив, за да го дирижира. Всички големи постановки, които пазарджишката публика помни, са с нейна активна подкрепа. Най-важното в тази крехка и нежна жена е топлото, човешко, искрено загрижено отношение в подкрепата към хората. Да ги изслуша, да ги упъти, да им създаде необходимите условия за творческо развитие.”

Нели Троянова, читалищен деятел, секретар на читалище „Никола Й.Вапцаров”– Пазарджик, носител на наградата „Кирил и Методий” на Кмета на Община Пазарджик за 2020 г.:

„Това е моят учител в професията. Изцяло посветена на професията. Безкрайно благодарна съм, че тя ми повярва, довери ми се и ми даде посоката да извървя своя професионален път. Непрекъснат извор на нестандартни идеи. Научи ме как да общувам с хората и да създавам от потребностите им за красиво културни събития.”

Константин Анастасов, художник:

„Димочка Бойчевичова – така я наричам приятелски, с нейно одобрение и чувство за хумор, направи много за културата. Човек с много идеи, амбиции, иновативен подход, запомнящи се събития – „Латерната на Паруш” за празника на Пазарджик, запомнящи се театрални празници – гостуването на Театър „Таганка” в Пазарджик, на Ленинския комсомол, на ярките изпълнители от цял свят на прекрасния фестивал „Зимни музикални вечери”, на които правех шаржове на участниците по идея на Дима. Тя е приятел на артистичния свят на Пазарджик. Приятел, с мяра, поглед към бъдещето, стъпил здраво на земята. Има какво да научиш. Дима, благодарен съм ти.”

Зорница Баракова, историк, секретар на читалище „Пробуда”-Пазарджик:

Дима Бойчева – за всички, които я познаваме. В годините на соца - експерт в Окръжен съвет за култура и в Окръжен съвет за духовно развитие-Пазарджик, главен експерт на Общински съвет за култура, който ръководи, подпомага, организира със замах, с креативност и новаторство културната дейност на музеи, театри, библиотеки, кина, читалища на територията на Пазарджик и областта, развива центъра за работа с талантливи деца „Знаме на мира”.

В годините на демокрацията - радиоводещ и журналист в първо частно радио в Пазарджик „ДЕЖ”. Журналист във вестник „Знаме" в продължение на над 20 години. Основател през 1990 г. и първи председател на читалище „Пробуда”(1990-2000). Нейният професионализъм е на висота. Нейната скромност е пословична. Нейната подкрепа ти дава криле и живот. Не обича награди. Деликатна, естет по душа, аристократична по дух, фина, всеотдайна, с отношение към всеки един от нас. Всяка проява в града ставаше с нея.”

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички