Други

Започна подготовката за 60-годишнината на професионалния ансамбъл „Пазарджик”

  11.11.2021 06:29             
Започна подготовката за 60-годишнината на професионалния ансамбъл „Пазарджик”

ПАЗАРДЖИК. През май 2022 г. ансамбълът за народни песни и танци „Пазарджик” ще чества 60 години от удостояването му със званието „професионален”. Проявата ще се проведе в дните около Празника на Пазарджик – 21 май, Денят на равноапостолите Св. Св. Константин и Елена. Това стана ясно след срещата на ръководството на фолклорната формация с кмета на общината Тодор Попов, който подкрепи идеята за предстоящото честване на годишнината на Ансамбъла.

-Подготовката за празника започна – съобщи неговият художествен ръководител Атанас Чолаков. – От обявяването на Ансамбъла за професионален през 1962 г. той измина успешен творчески път с концерти и впечатляващи фолклорни спектакли. Един от тях е „Самодивска орис”. В програмата ще включим нови музикални произведения, представени с нови носии, поясни Атанас Чолаков.

Той допълни, че 60-годишнината на Ансамбъла съвпада с провеждането на традиционния Национален преглед на професионалните фолклорни ансамбли в Пазарджик. Заради това той ще се проведе през 2023 г.

Отложеният заради пандемията концерт за годишните награди „Сладкопойна чучулига” ще се състои преди коледните празници, както в годините назад.

Подготвят се и филм за спектакъла - фолклорен балет „Самодивска орис” по 80-минутни аудиозаписи на музиката, както и ДВД, уточни художественият ръководител.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички