Избори 2021

Еврото не е решение, а икономическият убиец на България

  04.11.2021 14:39             
Еврото не е решение, а икономическият убиец на България

Много хора свързват влизането на България в еврозоната само с промяна на валутата, но проблемите са много по-дълбоки. Премахването на българския лев, един от символите на българската държавност, е само видимата част от този акт, казва водачът на ПП "Възраждане" в 13-и МИР-Пазарджик Стоян Таслаков.

ПП „Възраждане” има ясна и последователна позиция и по този въпрос. Тя е: запазване на българския лев и суверенитет. Някои от доводите за това са:

С влизането на България в еврозоната ще загубим националния си суверенитет. България ще прехвърли цялата си монетарна и фискална политика от БНБ към Европейската централна банка (ЕЦБ). Различни решения, касаещи паричната ни политика, ще се решават извън България и ще са еднакви за всички държави членки на еврозоната. Важно е да сме наясно, че ще има моменти, в които едно решение на ЕЦБ ще е добро за Германия например, но лошо за България. Тук възниква въпросът с кого ще се съобрази ЕЦБ. За всеки от нас е ясно, че при такъв противоречив казус България ще е големият губещ.

Инфлация при стоките от първа необходимост. Намираме се в период на инфлация и цените се покачват. Ръстът им при стоките от първа необходимост води до още по-явно обедняване на бедните хора. С влизането в еврозоната тези инфлационни сътресения ще достигнат огромни размери, както бе в първите години след приемане на еврото в други държави. Официалните данни сочат между 10% и 30% ръст на цените на храните в първите две години и това се обяснява със спекулации от страна на търговците и закръгляне на цените нагоре. Всеки четвърти българин, или 1,6 милиона души, живеят под прага на бедността и е немислимо да оцелеят при подобен финансов удар. Ще дадем пример и с най-младата страна членка в Еврозоната – Литва, в която по официални данни на Евростат инфлацията към момента е цели 8,2%.

Валутният борд е апетитна хапка за мафията в България. Курсът на лева към еврото в момента е фиксиран на 1.95583 и се гарантира от резерв от около 56 млрд. лева. Влизането в еврозоната означава премахване на валутния борд, прехвърляне на част от този резерв към ЕЦБ, а другата част от него ще остане на разположение на правителството, което и да е то. За всички е ясно, че в  България има високи нива на корупция, с които ако не се справим, има реален риск да бъдат ограбени десетки милиарди лева при влизането ни в еврозоната и закриването на валутния борд. В допълнение, премахването на борда ще разреши на правителството (което и да е то), да започне да тегли заеми.

Влизането в еврозоната означава и влизане в Европейския механизъм за стабилност, който бе създаден след икономическата криза в Гърция. Неговата цел е да субсидира задлъжнели държави, като за целта всяка държава членка плаща годишна вноска към общ фонд за стабилност. Иначе казано, ние ще плащаме дълговете на други държави и дълговете от фалитите на техните банки (както в Италия). По изчисления на икономическия институт към БАН, България ще плаща на година над 1 млрд. лева вноска. С най-голям дълг и съответно със субсидия към този момент са Гърция, Италия, Испания и Португалия. България няма да получава средства, защото държавният ни дълг е под 30% от БВП и е далеч под средните нива за еврозоната (над 80% от БВП). Има и клауза, която ни задължава при финансова криза да отделим за периода на кризата до 15% от БВП, което в нашия случай е около 15 млрд. лв. Това е практически невъзможно при централен бюджет от 30 млрд. лв. Тази клауза означава заробване на България и абсолютна зависимост от ЕЦБ.

“Това, че ще влезем в „клуба на богатите“ е по-скоро заблуда, отколкото реалност.  Няма официални статистики, които да подкрепят твърдението, че еврозоната води до икономически просперитет. За обратното свидетелства фактът, че няма държава, която  да е повишила скоростта на развитие на икономиката си след влизане в еврозоната. Всички запазват ръст на БВП от около 1-3%.

Невярно е и твърдението, че ще имаме стабилност на банковата система-  Внушава ни се и аргументът, че  банковата система ще се стабилизира и фалитите на банки ще станат практически невъзможни. Тук е напълно достатъчно да отбележим, че ЕЦБ по никакъв начин не успя да предотврати фалита на банки и икономическата криза в Гърция, като ги остави да задлъжнеят и в момента държавния им дълг е над 200% спрямо БВП. В Италия се случи нещо подобно – техният дълг към момента е 150% спрямо БВП. Това са държави с практически фалирала банкова система и икономика.

Задължени сме да приемем еврото чрез Маастрихтския договор. Факт е, че България с влизането си в ЕС се задължава да приеме еврото, но това, което не ни казват, е, че всяка държава има правото да избере кога да приеме еврото. Де факто България може да не влезе в еврозоната още хиляда години и няма да наруши договорните си отношения. Изборът е само наш! Разбира се, има и държави, които при влизането си в ЕС са се договорили да не приемат еврото. Такъв е случаят с Дания, която се допита до народа си дали иска да бъде сменена националната им валута. Датчаните отказаха и в тази страна евро никога няма да има. За съжаление явно българските управляващи не са добри в договарянето.

Освен това няма връщане назад. Не е предвиден механизъм за излизане от еврозоната, което значи, че ако решим да си върнем валутата и монетарната независимост в даден бъдещ момент, то ще трябва да създадем прецедент.

Това са някои от основните аргументи България да не приема еврото и да не се отказва от българския лев. Не става въпрос просто за патриотично чувство, а за реален прагматизъм. На практика ползи почти няма, а рисковете са сериозни, мащабни и необратими.

"Възраждане" категорично застава зад българския лев!

Време е за Възраждане!

"Възраждане" е с номер 5 в бюлетината!

Срещи на водача на кандидатската листа на ПП”Възраждане” - Стоян Таслаков,
с граждани от Пазарджик и селата

 

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички