Други

От днес стопаните могат да подават заявления за Ковид помощта

  08.11.2021 10:24             
От днес стопаните могат да подават заявления за Ковид помощта

От днес,  8 ноември 2021 г., започва приемът на заявления за подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“. До 26 ноември 2021 г., включително, стопаните могат да заявят подпомагане. Утвърденият общ финансов ресурс от Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ е в размер на до 72 млн. лв.

Заявленията за подпомагане ще се приемат в общинските служби по земеделие с цел да се улесни приемът на документи и да се избегне струпването на хора заради усложнената епидемична обстановка в страната. Стопаните следва да подават заявленията си по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице. Те могат да кандидатстват лично или чрез упълномощено лице след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФЗ.

Фермерите, които отглеждат едри и дребни преживни животни, ще бъдат подкрепени с до 37,5 млн. лв.

Размерът на помощта за едно животно се разпределя, както следва:

• млечни крави под селекционен контрол – 77 лв.;

• млечни крави – 77 лв.;

• млечни крави в планински райони – 45 лв.;

• месодайни крави и/или юници – 45 лв.;

• месодайни крави под селекционен контрол – 77 лв.;

• биволи – 77 лв.;

• овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол – 19 лв.;

• овце майки и/или кози майки в планински райони – 15 лв.;

• овце майки и/или кози майки, за животните по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3) – 15 лв.

До 5 млн. лв. се предоставят на пчеларите за обезпечаване грижите за пчелните семейства. Размерът на помощта за едно пчелно семейство е 7 лв.

Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подпомогнати с до 29,5 млн. лв., които ще се разпределят, както следва:

• ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини – 550 лв./ха;

• сливи и десертно грозде – 280 лв./ха;

• винени лозя – 170 лв./ха;

• домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан – 800 лв./ха;

• пипер полски – 1120 лв./ха;

• домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни – 3300 лв./ха;

• картофи, лук, чесън – 600 лв./ха;

• моркови, зеле, дини и пъпеши – 300 лв./ха.

След приключване на приема на заявления и разпределяне на бюджета по сектори, в случай на наличие на остатъчен ресурс, същият ще бъде преразпределен с еднакъв коефициент в съответното направление. При недостиг в рамките на определения ресурс по сектори се прилага коефициент на редукция, с който се преизчислява размерът на помощта на всеки кандидат.

Помощите към стопаните ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г.   

Право на подпомагане имат земеделски стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства и плодове и зеленчуци, които са регистрирани земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г.

На подпомагане подлежат животновъди с валидно подадено заявление по реда на Наредба №5 от 27.02.2009 г. за кампания 2021, отглеждащи едри и/или дребни преживни животни и с установени за подпомагане животни по схемите за обвързано подпомагане за животни и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството за Кампания 2020.

Пчеларите, отглеждащи пчелни семейства през 2021 г., се подпомагат за брой пчелни семейства, на които е извършен есенен профилактичен преглед през 2021 г.

В сектор плодове и зеленчуци, в т.ч. винени лозя на подпомагане подлежат земеделските стопани с валидно подадено заявление по реда на Наредба №5 от 27.02.2009 г. за Кампания 2021, отглеждащи плодове и/или зеленчуци от видовете: ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, винени лозя, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши.

Подробните изисквания и наборът документи за кандидатстване по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ са разписани в Указанията за прилагане на държавната помощ, утвърдени от министъра на земеделието храните и горите.

Припомняме, че всички служители и кандидати по помощта трябва да спазват стриктно противоепидемичните мерки и да носят лични предпазни средства.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички