Регионът

Почетоха учители-ветерани с онлайн игра и прием в малкия парламент

  12.11.2021 08:54             
Почетоха учители-ветерани с онлайн игра и прием в малкия парламент

ПЕЩЕРА. Двадесет и пет учители-ветерани над 70-годишна възраст, които участват в онлайн играта „Възрожденско приключение”, бяха почетени в залата на Общинския съвет навръх 1 ноември – Денят на будителите. Играта започна на 25 октомври – Международният ден на учителя. Оттогава в продължение на 26 дни на страницата на „Възрожденско приключение” във Фейсбук в определен час надвечер се излъчва клип под звуците на симфонична музика. Той съдържа анимирана снимка на някой от 26-те учители, на възраст около и над 70 години, както и въпрос чий е образът на снимката и какво хората си спомнят за нея. Отговорите на следващия ден потвърждават, че преподавателите не са забравени.  16-тото издание на онлайн играта, в която под формата на клипове се представя историята и личности на града, е посветено на хора, работили в областта на просветното дело. Сред тях почетното място заеха Недка Кирова, Анастасия Мицова и Иван Бонев, прехвърлили достолепната възраст от 90 години.

Организаторите на проявата са бизнесдамата Мария Джуркова и председателят на малкия парламент д-р Николай Пенев.

- Срещата бе изключително затрогваща

– коментира д-р Николай Пенев. – Педагозите споделиха вълнуващи истории от своя дълъг професионален и житейски път. Тази емоция предизвика у всички нас сълзи на радост и тъга.

- Идеята достолепни учители да са главните герои в интернет играта „Възрожденско приключение” е на Фани Иванова – председателка на читалище „Развитие” в родопския град. Темата е продължение от предишна игра, посветена на педагози, отишли си от този свят. С новото издание на Приключението зарадвахме достойни педагози, предали знанията и уменията си на стотици млади хора - поясни и Мария Джуркова. – Те видяха, че са обичани и боготворени. Отговорите съдържат кратки данни за всеки учител – родно място, специалност и квалификация, дали е старши учител, с какви награди е удостоен… Информация за отделните герои в играта получавахме от тях самите, от потребителите на социалната мрежа,

намирахме ги в енциклопедии, в публикации, писани от техни ученици,

и от други източници. Снимките пък са от семейни и ученически албуми - изпращаха ги и близките им - уточни Мария Джуркова. Тя благодари на д-р Николай Пенев за възможността празникът да се случи. Като добър домакин той покани дамите и господата в залата на малкия парламент при спазване на всички противоепидемични мерки. Най-възрастните педагози, дошли на събитието, са Анастасия Мицова – на 94 години, и Иван Бонев – на 92. Д-р Пенев връчи на гостите си почетен плакет с думите, че са тачени, обичани и не са забравени. Другата изненада бе цветна снимка за всеки от тях, поставена в рамка. Тя е разпечатка от анимирания им образ, с който участват в играта. Това, което

трогна и просълзи преподавателите,

се оказа красиво завързан хартиен свитък, наподобяващ обгорял пергамент-съкровище от миналото. Върху хартията се четяха стихове, написани за всеки един от участниците, съобразени с характера, професията и преподавателския им предмет. Авторката на мерената реч е Мария Джуркова, която скромно премълча името си, но бе разкрита от нейни съграждани. Иван Бонев развълнувано прочете собственото си стихотворение без очила, а Йовко Раканов, който освен учител по история, е и брат на пещерския треньор Начо Раканов (на когото е помагал в тренировките), също се развълнува, когато прочете „Учителю, тръгни и помисли/ за твоите пътеки и простори./ И за това, което посади/ в младите, неопитни боксьори…” Същото изпитаха и Екатерина Велева - една от най-обичаните начални учителки, и Анастасия Мицова, която отдава целия си живот на професията учител по химия в едно-еденствено пещерско училище, и Цветана Дашинова - незабравим преподавател по руски, както и всички останали техни колеги. Зоя Кацарова подари на всеки своя стихосбирка, а поетесата и литератор Екатерина Данчева попълни със свои поетични книги библиотеката на Общинския съвет с пожелание за свободен достъп до тях за любителите на поезията.

Играта „Възрожденско приключение” ще стане традиция и за пещерци с други професии, обеща Мария Джуркова.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички