Четвъртък, 24 Фев 2022
 
Регионът

Почетоха учители-ветерани с онлайн игра и прием в малкия парламент

  12.11.2021 08:54             
Почетоха учители-ветерани с онлайн игра и прием в малкия парламент

ПЕЩЕРА. Двадесет и пет учители-ветерани над 70-годишна възраст, които участват в онлайн играта „Възрожденско приключение”, бяха почетени в залата на Общинския съвет навръх 1 ноември – Денят на будителите. Играта започна на 25 октомври – Международният ден на учителя. Оттогава в продължение на 26 дни на страницата на „Възрожденско приключение” във Фейсбук в определен час надвечер се излъчва клип под звуците на симфонична музика. Той съдържа анимирана снимка на някой от 26-те учители, на възраст около и над 70 години, както и въпрос чий е образът на снимката и какво хората си спомнят за нея. Отговорите на следващия ден потвърждават, че преподавателите не са забравени.  16-тото издание на онлайн играта, в която под формата на клипове се представя историята и личности на града, е посветено на хора, работили в областта на просветното дело. Сред тях почетното място заеха Недка Кирова, Анастасия Мицова и Иван Бонев, прехвърлили достолепната възраст от 90 години.

Организаторите на проявата са бизнесдамата Мария Джуркова и председателят на малкия парламент д-р Николай Пенев.

- Срещата бе изключително затрогваща

– коментира д-р Николай Пенев. – Педагозите споделиха вълнуващи истории от своя дълъг професионален и житейски път. Тази емоция предизвика у всички нас сълзи на радост и тъга.

- Идеята достолепни учители да са главните герои в интернет играта „Възрожденско приключение” е на Фани Иванова – председателка на читалище „Развитие” в родопския град. Темата е продължение от предишна игра, посветена на педагози, отишли си от този свят. С новото издание на Приключението зарадвахме достойни педагози, предали знанията и уменията си на стотици млади хора - поясни и Мария Джуркова. – Те видяха, че са обичани и боготворени. Отговорите съдържат кратки данни за всеки учител – родно място, специалност и квалификация, дали е старши учител, с какви награди е удостоен… Информация за отделните герои в играта получавахме от тях самите, от потребителите на социалната мрежа,

намирахме ги в енциклопедии, в публикации, писани от техни ученици,

и от други източници. Снимките пък са от семейни и ученически албуми - изпращаха ги и близките им - уточни Мария Джуркова. Тя благодари на д-р Николай Пенев за възможността празникът да се случи. Като добър домакин той покани дамите и господата в залата на малкия парламент при спазване на всички противоепидемични мерки. Най-възрастните педагози, дошли на събитието, са Анастасия Мицова – на 94 години, и Иван Бонев – на 92. Д-р Пенев връчи на гостите си почетен плакет с думите, че са тачени, обичани и не са забравени. Другата изненада бе цветна снимка за всеки от тях, поставена в рамка. Тя е разпечатка от анимирания им образ, с който участват в играта. Това, което

трогна и просълзи преподавателите,

се оказа красиво завързан хартиен свитък, наподобяващ обгорял пергамент-съкровище от миналото. Върху хартията се четяха стихове, написани за всеки един от участниците, съобразени с характера, професията и преподавателския им предмет. Авторката на мерената реч е Мария Джуркова, която скромно премълча името си, но бе разкрита от нейни съграждани. Иван Бонев развълнувано прочете собственото си стихотворение без очила, а Йовко Раканов, който освен учител по история, е и брат на пещерския треньор Начо Раканов (на когото е помагал в тренировките), също се развълнува, когато прочете „Учителю, тръгни и помисли/ за твоите пътеки и простори./ И за това, което посади/ в младите, неопитни боксьори…” Същото изпитаха и Екатерина Велева - една от най-обичаните начални учителки, и Анастасия Мицова, която отдава целия си живот на професията учител по химия в едно-еденствено пещерско училище, и Цветана Дашинова - незабравим преподавател по руски, както и всички останали техни колеги. Зоя Кацарова подари на всеки своя стихосбирка, а поетесата и литератор Екатерина Данчева попълни със свои поетични книги библиотеката на Общинския съвет с пожелание за свободен достъп до тях за любителите на поезията.

Играта „Възрожденско приключение” ще стане традиция и за пещерци с други професии, обеща Мария Джуркова.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички