ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Повечето родители са съгласни на щадящи тестове за децата си

  15.11.2021 07:56             
Повечето родители са съгласни на щадящи тестове за децата си

Процедурата за малките ученици срещу КОВИД тръгна, само едно дете е с положителна проба

ПАЗАРДЖИК. До вчера над 57 процента или 4393 родители на ученици от първи до четвърти клас в училищата в седем общини в областта са дали съгласието си децата им да се тестват с така наречените щадящи тестове. Това стана възможно след доставката в понеделник на 14 275 дози.

Процедурата започна и 33 училища с 272 паралелки в общините Батак, Белово, Брацигово, Пазарджик, Панагюрище, Септември и Стрелча същия ден

получиха тестовете си,

съобщи временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието (РУО) Дора Дулчева. От тези 272 паралелки в сряда са тествани 52 с 500 ученици, тествани са и 70 души педагогически и непедагогически персонал. Сред тях няма положителна проба.

- Тестването започна добре организирано в сряда преди началото на учебните занятия. В него се включиха учители, медицински персонал, родители и 30 доброволци. Този ден в пазарджишкото школо „Васил Левски” например са тествани 186 деца, в средното училище в село Нова махала – 56.

От направените тестове само едно дете от училище в областта засега е с положителна проба.

Преболедувалите Ковид

инфекцията момичета и момчета не подлежат на тестване, за което родителите представят необходимия медицински документ, поясни Дора Дулчева.

Тя уточни, че в споменатите седем общини заболеваемостта от Ковид-19 е над 500 на 100 000 души.

- Картината за опазване здравето на малките ученици е много динамична. Всеки ден числата се променят, надяваме се те да са в положителна посока – вярва началничката.

Тя благодари на колегите си в РУО за неуморния им труд нещата със

здравето на децата

да се случва по най-добрия начин.

- Директорите на училищата изпълняват отговорно задълженията си в сложната Ковид обстановка. Някои от тях са купили тестове за учителите, уточни тя.

Дора Дулчева е доволна, че Пазарджишка област е една от 13-те в страната, получили необходимите тестове за децата.

- В останалите пет общини – Велинград, Ракитово, Сърница, Лесичово и Пещера, заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. Учениците там ще учат по график – 50 процента от паралелките присъствено, другите 50 процента – в електронна среда.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички