ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Повечето родители са съгласни на щадящи тестове за децата си

  15.11.2021 07:56             
Повечето родители са съгласни на щадящи тестове за децата си

Процедурата за малките ученици срещу КОВИД тръгна, само едно дете е с положителна проба

ПАЗАРДЖИК. До вчера над 57 процента или 4393 родители на ученици от първи до четвърти клас в училищата в седем общини в областта са дали съгласието си децата им да се тестват с така наречените щадящи тестове. Това стана възможно след доставката в понеделник на 14 275 дози.

Процедурата започна и 33 училища с 272 паралелки в общините Батак, Белово, Брацигово, Пазарджик, Панагюрище, Септември и Стрелча същия ден

получиха тестовете си,

съобщи временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието (РУО) Дора Дулчева. От тези 272 паралелки в сряда са тествани 52 с 500 ученици, тествани са и 70 души педагогически и непедагогически персонал. Сред тях няма положителна проба.

- Тестването започна добре организирано в сряда преди началото на учебните занятия. В него се включиха учители, медицински персонал, родители и 30 доброволци. Този ден в пазарджишкото школо „Васил Левски” например са тествани 186 деца, в средното училище в село Нова махала – 56.

От направените тестове само едно дете от училище в областта засега е с положителна проба.

Преболедувалите Ковид

инфекцията момичета и момчета не подлежат на тестване, за което родителите представят необходимия медицински документ, поясни Дора Дулчева.

Тя уточни, че в споменатите седем общини заболеваемостта от Ковид-19 е над 500 на 100 000 души.

- Картината за опазване здравето на малките ученици е много динамична. Всеки ден числата се променят, надяваме се те да са в положителна посока – вярва началничката.

Тя благодари на колегите си в РУО за неуморния им труд нещата със

здравето на децата

да се случва по най-добрия начин.

- Директорите на училищата изпълняват отговорно задълженията си в сложната Ковид обстановка. Някои от тях са купили тестове за учителите, уточни тя.

Дора Дулчева е доволна, че Пазарджишка област е една от 13-те в страната, получили необходимите тестове за децата.

- В останалите пет общини – Велинград, Ракитово, Сърница, Лесичово и Пещера, заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. Учениците там ще учат по график – 50 процента от паралелките присъствено, другите 50 процента – в електронна среда.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички