Избори 2021

В Сърница и Батак цели „инвалидни фамилии” искат да гласуват от вкъщи

  12.11.2021 16:59             
В Сърница и Батак цели „инвалидни фамилии” искат да гласуват от вкъщи

Жалби за нарушения при гласуването с подвижни избирателни кутии пратиха до областния управител на Пазарджик и до МВР кандидат-депутатите на “Демократична България” Антоанета Цонева и Александра Стеркова.

За манипулации с правото на инвалидизирани хора да гласуват по домовете си чрез  подвижни избирателни кутии в общините Батак и Сърница алармираха водачката на листата на “Демократична България” в района Антоанета Цонева и нейната подгласничка Александра Стеркова. В пряко включване на живо по фейсбук от Пазарджик те обявиха, че са прегледали преписките по заявленията за гласуване с мобилна секция в двете общини и са подали жалби за нарушения на закона до областния управител на Пазарджик, директора на областната дирекция на полицията и министъра на вътрешните работи.

По данните от десетки заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия може да се установи злоупотреба с това право, предназначено да улесни хората, които физически са затруднени да отидат до избирателните секции, казват кандидат-депутатките.

Сред 70-те заявления за такова специално гласуване в Сърница фигурират множество еднакви фамилии, т.е. по документи са инвалидизирани цели семейства. В самия град такива са 9 фамилии, има и в селата Медени Поляни и Побит камък. “Инвалидизирани фамилии” има и в Батак.

В много случаи основанията за вот от вкъщи са ТЕЛК-ове, издадени за заболявания, които по никакъв начин не възпрепятстват възможността да се гласува в избирателна секция. Там, където изобщо са представени епикризи, има такива за глухота, за проблеми със зрението, за диабет и затлъстяване, за прекарана и излекувана през 2018 г. без последващи увреждания бронхопневмония. А в Батак за едно лице е посочено, че работи като разносвач, т.е. то може не само да се движи, но и работата му изисква сериозно ходене. Много от заявленията пък са подавани с пълномощно, така един човек е подавал 20-30 заявления.

Александра Стеркова припомни, че на миналите избори в една от подвижните секции в Сърница са гласували близо 200 души, за което са необходими 50 часа при много добра организация, а изборният ден продължава само 13 часа. Това поставя сериозни съмнения дали гражданите са упражнявали автономно правото си на глас.

“Това е схема за контролиране на вота от страна на ДПС. Твърдим го, защото и разследване на “Свободна Европа” доказа, че тя е изпробвана широкомащабно на миналите избори в района на Разград, когато изведнъж хиляди хора се инвалидизират, за да могат да гласуват с мобилни секции”, заяви Антоанета Цонева. И напомни, че  ДПС демонстративно, арогантно и безцеремонно заявиха, че ако полицията се занимава с разследване на тези случаи, техни активисти имали правото да правят граждански арести едва ли не на полицаи.

“Чрез нашите представители в секционните избирателни комисии и чрез нашите застъпници ще контролираме процеса във всеки негов етап и ще се опитаме да попречим на ДПС да контролира по такъв брутален начин гласовете на мюсюлманите. Вярваме, че всеки гражданин може да гласува свободно, където и да живее. Не давайте възможност на местните феодали да пречупват вашия свободен избор!”, призова водачката на листата на “Демократична България” в 13 МИР Пазарджик.

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички