Крими

Съдът на два пъти иска арест за велинградчанин под карантина

  17.11.2021 10:42             
Съдът на два пъти иска арест за велинградчанин под карантина

На два пъти Апелативният съд в Пловдив искал да задържи велинградчанин. За необичайния казус сигнализира зрител на bTV от Велинград. Пловдивският районен съд е поискал на два пъти потърпевшият да бъде принудително задържан, защото не се е явил на съдебно заседание, а мъжът е поставен под карантина от РЗИ заради коронавирус. Аз съм под карантина от 09.11 до 22 ноември 2021 година. Два пъти искаха да разбият вратата. Казаха ми следното: „Ако не отвориш вратата, ще я изкъртим! Момче, ние трябва да те задържим! Имаме постоянна заповед за арест, разказва Димитър Велев. Вече седмица Велев е с положителен тест за COVID-19 и под карантина. Тества се ден преди съдебно заседание, по което е подсъдим. Уведомява писмено съда, прилага резултата си от PCR. Заради неявяването обаче съдията променя мярката му за неотклонение от „подписка" в „задържане под стража". Вчера напъваха, опитваха се да разбият вратата и ме заплашваха, че ако не я отворя, ще я разбият. И добре, че дойде доктор Антонов - той ги вразуми, че това е частна собственост и не могат да разбият вратата, казва Велев. На офицера, който придружаваше полицаите, му казах, че по принцип не е редно човек в карантина да бъде задържан, обяснява д-р Георги Антонов

От Пловдивския районен съд отговориха, че Велев им е предоставил данни за положителен тест за коронавирус, но не са достатъчни. Съдебният състав е приел, че няма данни дали тези резултати са надлежно регистрирани в Националния център на РЗИ и дали спрямо подсъдимия Велев протича карантина, посочват от съда.

От РЗИ-Пазарджик потвърдиха пред bTV, че документите са автентични и Димитър Велев е под карантина. Няма как лице, на което му излизат резултатите в един ден, да се сдобие веднага с предписание от РЗИ и със съответния болничен, тъй като здравната система е претоварена, съответно РЗИ - също, обяснява Стоян Мадин, адвокат от фондация „Български адвокати за правата на човека". Според правосъдното министерство Велев не е открит във Велинград на 10 ноември. Пет дни по-късно е търсен на друг адрес, където друг човек се представил за него. Велев е подсъдим от 2010 година по дело за имотни измами. Имало е случаи, когато на предишни заседания не съм се явявал поради здравословни причини, обяснява той. Дали след карантината Велев ще отиде в ареста, вместо да остане с мярка за неотклонение подписка ще реши Окръжният съд.


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601 В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН, 0897 63 70 10

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ 034 48 58 01
Всички