Други Избори 2021

Следизборно обозрение

  25.11.2021 06:43             
Следизборно обозрение

Три дни след третите тазгодишни избори се вижда, че малцината гласоподаватели от Пазарджишка област са направили балансиран и мъдър избор. Пазарджишки депутати в 47-то Народно събрание са трима от най-дълголетните и много опитни български  политици. До тях са няколко от най-младите депутати. Те, както ни уверяват, ще компенсират липсата на опит с образованост и всеотдайност. Имаме и депутат от „Демократична България”, и от "Възраждане". Тази разноцветна следизборна реалност в Пазарджишка област ни изпълва с ожидание, че освен нови високи цени, ще доживеем тази година и до ново високоотговорно правителство.

Изборните резултати още веднъж потвърдиха, че гражданите от областта не представляват монолитно единство. Раздробяването и селектирането на обществото е нормален съвременен процес в резултат на образователните, имуществените, религиозните, регионалните и етнокултурните специфичности на населението. В Пазарджишка област имаме три, според проф. Христо Вакарелски, фолклорни етнографски района. Само в Пещера живеят представители на дузина  националности. Увеличават се различните интереси, потребности и въжделения на граждани, които справедливо и равнопоставено трябва да бъдат удовлетворявани и обслужвани от централната и местна власт. Докато президент, правителство и администрация не наченат да изпълняват задълженията си на обслужващ персонал в държавата, ще има недоволство и протести сред населението.Това съвсем не е толкова лесно.

Великият българин, панагюрецът професор Марин Дринов преди 170 години пише: "Българите са подкарвали разни общонародни работи. Много примери са доказали,

че такива български начинания се развалят още в началото си или вместо полза са докарвали много пъти вреда на народа ни. Най-голямата причина за това явление е тази, че у българите още няма тази нравствена сила, която се казва „обществено мнение”, и която е най-здравата гаранция за успеха на една общополезна работа. За една такава работа се изисква съвкупна и систематическа деятелност, която могат начена само просветените ни съотечественици и родолюбци".

Днес със смесени чувства и плахи надежди отправяме взор към новозаклетите депутати, очаквайки от тях "съвкупна и систематически деятелност на ползи роду" .

Михаил ТОДОРОВ


Свързани