Четвъртък, 10 Мар 2022
 
Други

Докторът-скулптор Станимир Куюмджиев: Стоматологията и скулптурата се различават само в сюжета

  28.11.2021 07:58             
Докторът-скулптор Станимир Куюмджиев:  Стоматологията и скулптурата се различават само в сюжета

С лично моя технология в бронзовата пластика имам почитатели в цял свят

ПАЗАРДЖИК-ПЕЩЕРА. Стоматологът д-р Станимир Куюмджиев е познат на съгражданите си и като пластик, а негови творби са участвали в две изложби на „Шипка” 6. За него и стоматологията не е ного различна от изобразителното изкуство.

- Д-р Куюмджиев, у Вас се съчетават и стоматологията, и пластичното изкуство…

- Животът на всеки човек е като уникален роман с непоискано начало и непредвидим край. Съдбата е решила да се появя на бял свят в семейството на известен лекар и учителка през една декемврийска нощ на 1951 година и неусетно се изтърколиха толкова много лета. Пазарджик е родният ми и обичан град, тук мина младостта ми, тук израснах професионално и духовно. Семейната среда е важен фактор за формиране на личността, културата и интересите - съответно от баща си прихванах любов към медицината , а от майка си- към изкуствата и литературата. Представях си се, като художник.

- Как се появи желанието Ви да се занимавате с изкуство?

- През юношеските си години се попаднах на биография на Микеланджело и реших, че също ще започна да скулптирам. До края на гимназиалните си години опитвах да вая дърво и камък, съзадох интересни пластики, но се оказа, че не съм добре подготвен за кандидатстване в Художествената ни академия - съответно отпаднах след първия кръг изпити. Съдбата реши впоследствие друго за мен – завърших зъботехника в ОМУ "Йорданка Филаретова" в София, където се научих да извайвам зъби от различни материали – метал, керамика, пластмаса. Едновременно продължавах да опитвам различни форми на изкуството (живопис, дърворезба) и печелих различни награди в аматьорски изложби. Подготвих се и за второ кандидатстване в академията, но не ми достигнаха стотни до съответния бал и не успях да стана професионал в тази сфера. Макар че зъботехниката е хубава, но подчинена професия - решенията по случаите взима зъболекарят, а аз съм свободолюбива личност и не търпя рамки. Затова през 1978 г. завърших Медицинската академия в София, профил "Стоматология", но и чиракувах при Петър Кушлев – известен дърворезбар, а по-късно за година станах чирак и на един от най-добрите медникари в България – Александър Раев. В по-късни години в Тбилиси подобрих уменията си в металопластичното изкуство и ювелирните техники под патронажа на грузинските народни художници - проф. Манаба Магомедова, Коба Гурули и Ираклий Очиуари.

- Вашето мото?

- Житейското ми мото е „око да види, ръка да пипне“, а любопитството ми ме преведе и през кожухарството, бижутата от сребро, рог, кости, седеф и полускъпоценни камъни. Напоследък работя предимно в областта на малката бронзова пластика, като използвам лично моя технология за изработка на стопяеми модели и имам ценители от цял ​​свят, включително Финландия, Франция, Швеция, Германия, Англия, Италия, Австралия, Гърция, Русия и, разбира се, България.

- Участвахте в три национални скулптурни изложби в галерията на СБХ на „Шипка” 6.

- Да, това е показателно , че и зъболекар може да стане художник, наравно с професионалите. Впрочем хората не схващат, че стоматологията е всекидневен скулптаж - всяка пломба, коронка или протеза е мини пластика, изискваща артистичен усет, сръчност и търпение. Разликата между стоматологията и скулптурата е само в сюжета, в тематиката. Разбира се всяка сфера иска своето, иска време, отдаване, мисъл и талант, а денят е с определени граници и аз все се опитвам да ги разтегна. Затова денем дарявам усмивки на хората, а нощем скулптирам до късни доби в ателието си. Мога дълго да разказвам, как се преплитат двете ми страсти, как си помагат една на друга и как се раждат шедьоври изпод пръстите ми.

- Участвате в обща изложба с колеги в галерия „Веселин Стайков”. Какви творби представяте в експозицията?

- Малко неочаквано приятели ме поканиха да участвам заедно с още четирима творци в обща експозиция в пещерската галерия - откриването й беше на 11 ноември. Подготвих затам петнадесет малки скулптури и чувам, че се приемат добре от тамошната публика. Колеги от денталния бранш също проявиха интерес и ме поздравиха. Замислям се и за самостоятелна изложба, но все ми се струва, че работите ми не за достатъчни по брой и малко ограничени в анималистичната тематика. Ще разширя сюжетите си и може би тогава... За мен обаче най-радостното е, че двете ми дъщери тръгнаха по моите два пътя. Едната стана лекарка , а другата - художничка. Те са най-хубавите ми скулптури.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички