Четвъртък, 17 Мар 2022
 
Пазарджик

Есенният чай - 12 причини да го пием

  28.11.2021 09:21             
Есенният чай - 12 причини да го пием

В сезона, в който дърветата оголват короните си, а слънцето отслабва или съвсем се е скрило зад облаците, чашата чай в ръцете ни приема образа на слънцето. Пиенето на повече течности е от съществено значение за състоянието на организма. Тази есен, освен да пие достатъчно вода, всеки от нас може да си приготвя отвари от любимите сезонни плодове, чайове или комбинации от двете. Освен че подобряват хидратацията на тялото, те влияят положително на голяма част от процесите в организма, тъй като са пълни с изобилие от полезни вещества.

Освен, че чаят е първото нещо, към което посягаме, когато ни настигне настинка, през студените месеци, той ни освежава и носи наслада на сетивата ни. Затова има чайове и чайове. С някои от тях ще подкрепите имунитета си, с други ще се успокоите след натоварения ден, а трети просто ще ви накарат да бъдете по-свежи и концентрирани. Приятното и полезното вървят ръка за ръка. Независимо от вида, всеки един от тях е пълен с вещества, които са лечебни. Най-широко употребяваният е билковият чай. Всички ние използваме излета си в планината, за да си наберем най-различни ароматни билки, които да варим през есента и зимата. Ако пропуснем излетите или градските липи, наблизо е билковата аптека. Може да пием всеки ден билков чай, но все пак е добре да познаваме отделните видове, да знаем как да ги приготвяме, защото чайове от някои билки не трябва да се приемат в големи количества. Сред най-силните полезни качества на билковия чай са тези, че подсилва имунната система, спомага за детоксикация, действа релаксиращо на мозъка и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. За ободрение пък са идеални зеленият и черният чай. Но подобно на кафето, с тях не бива да се прекалява, защото са доста силни. Освен кофеин, в тях има танини, етерични масла, витамини и минерали.

Предлагаме ви 12 доказани ползи от пиенето на чай през есента:

1. Чаят укрепва имунната ви защита

Чай от ехинацея например подсилва безотказно естествените механизми на организма, в борбата с микроорганизмите, увеличава количеството на веществата в кръвта, повишаващи активността на фагоцитите – клетки, абсорбиращи всичко, което е вредно за тялото – бактерии, чужди частици, умиращи клетки и други. Ехинацеята засяга неспецифичния имунитет или т.нар. вроден имунитет, затова се използва широко в комплексното лечение при деца и възрастни. Много от химичните съставки на ехинацеята са мощни стимуланти на имунната система, които могат да осигурят значителна терапевтична стойност. Или пък чаят от черен бъз - цветовете и плодовете на това растение се използват като лекарство от хиляди години. Дори Хипократ, „бащата на медицината“, е установил, че растението е от ключово значение за подсилването на имунната система.Черният бъз успешно се бори с настинка, грип, алергии и възпаление. Чаят, приготвен от цветовете на черен бъз, подпомага отхрачването, действа още диуретично, засилва потната секреция и понижава високата температура.

2. Редовното пиене на чай има хидратиращ ефект

Чаят хидратира по-добре от водата. Едно от най-важните условия за женската красота и младост е пиенето на достатъчно количества течности. Британски учени установили, че чаят има по-добри хидратиращи свойства от водата. Лекарите препоръчват ежедневно да се пият средно по 1,5 литра чиста вода, но британски изследователи установиха, че от 4 до 6 чаши чай дневно могат да заместят напълно водата. За да определят нивото на хидратация, учените взели кръвни проби от жените преди и след експеримента. Резултатите показали, че ефектът от чая е по-силен от този на водата. Черният чай притежава уникални хидратиращи свойства, въпреки че съдържа кофеин. В експеримента участвали 21 жени на средна възраст 38 години. В продължение на 20 часа половината от участничките трябвало да пият чай, а останалите вода. Листата на мента, липа или маточина придават ароматен мирис и вкус на водата, в която са били запарени и са добра алтернатива за хората, които не обичат да пият само вода. Пиенето на шест до осем чаши чай на ден (не бива да е от най-силните) е също толкова хидратиращо за тялото, колкото и същото количество вода. А когато организмът получава достатъчно вода и други течности, състоянието на кожата също се променя в положителна насока.

3. Чаят ускорява метаболизма

Според данните на 15 проучвания, цитирани от MbgHealth, консумирането на две до шест чаши зелен чай за над 12 седмици помага за ускоряване на метаболизма. Участниците, които са го пили, имат по-ниско ниво на телесни мазнини и тежат по-малко в сравнение с тези, които не са. Много хора обичат да пият кафе, за да нямат проблеми в тоалетната по-късно. Може да се каже, че някои видове чай също имат слабителен ефект и затова лекарите ги препоръчват. Доказано е, че полифенолите на черния, зеления  и улонг чай, увеличават горенето на калории и намаляват телесните мазнини. Говорим най-вече за кафявите, които са метаболитно активни и съдържат повече митохондрии.

4. По-малко кофеин за по-добър сън

Чаят съдържа по-малко кофеин от кафето. Тази напитка не само усилва метаболизма и успокоява различни болки, но поради тези две причини помага за по-добър сън.

5. Чай и за добро орално здраве

Ако овкусите водата с лимон, ще подобрите работата на метаболизма. Но от друга страна такова съчетание е вредно за оралното здраве. Докато за пиенето на чай не може да се каже същото. Някои видове чай съдържат известно количество флуорид и подобряват нивото на добрите бактерии в устата. Това намалява риска от пародонтоза, кариес и дори рак на устната кухина.

6. Пиенето на чай повишава плодовитостта

Според някои изследвания, част от безплодието при мъжете и жените се дължи на оксидативен стрес, който нарушава репродуктивните тъкани. Това може да се промени при консумация на определени видове чай. Полифенолите в него имат доказани противовъзпалителни и силни антиоксидантни свойства, които подобряват плодовитостта в определени случаи.

7. Има и противовъзпалително действие

Възпалението в тялото е свързано с появата на доста проблеми – от диабет до нарушение на паметта, почти всички хронични заболявания, както и хващането на вируси. Според някои изследвания, антиоксидантите в зеления чай са много по-силни от тези на витамин С. Ето защо чаят може да се пие при възпалителни заболявания или просто превантивно.

8. Помощник е на чревната флора

Освен фибри и пробиотици, нашите черва имат нужда от полифеноли. Те са „добри приятели“ на полезните бактерии и ги откриваме в различните видове чай.

Проучвания показват, че полифенолите в чайовете трансформират благоприятно чревните бактерии. Това води до по-лесно придвижване на храната през червата, загуба на тегло и понижаване на кръвната захар в тялото.

9. Пази костите ни

Чаят предпазва костите. Учени сравнили какво е състоянието на костите при хора, които повече от 10 години редовно пият чай и тези, които не консумират напитката.

Оказва се, че пиещите чай имат по-здрави кости, независимо от възрастта им, теглото или вредни навици, като пушенето. Учените смятат, че причината е количеството антиоксиданти в чая.

10. Помага при инсулинова резистентност

Много хора имат по-висока кръвна захар и са предразположени към развитие на диабет. В тези случаи могат да си помогнат с хранителен режим, лекарства, двигателна активност, но и с пиенето на някои видове чай. Проучвания показват, че някои видове чай намаляват инсулиновата резистентност на организма и предпазват клетките на панкреаса от увреждане. Същевременно намаляват възпалението, което е повишено при тези с инсулинова резистентност и диабет.

11. Стимулира мозъка и предпазва от Алцхаймер

Чаят предпазва мозъка, ако се консумира редовно - може да намали риска от болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания. Така например пиенето на зелен и черен чай подобрява паметта при хората с подобни проблеми. Консумацията на чай може да засили паметта и да увеличи способността за продължителна концентрация на вниманието, като предотврати спад на когнитивните способности. Според информация на Mindbodygreen.com, комбинацията от кофеин и L-теанин в чая подобрява времето за реакция, визуалната обработка, паметта и концентрацията. Освен това променя начина, по който мозъкът обработва информацията. Полифенолите, които съдържа зеленият чай например, помагат за поддържането на частите на мозъка които регулират ученето и паметта.

12. Пази от инфаркт и инсулт

Чаят намалява рисковете от инфаркт и инсулт. Холандски учени установили, че консумирането на две-три чаши черен чай на ден намалява до 70% риска от инфаркт, в сравнение с хора, които изобщо не пият чай. Данните от проучване, проведено сред 40 000 възрастни, показват, че редовната консумация на чай намалява риска от смърт от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак. Участниците, които са пили по пет или повече чаши зелен или друг вид чай, са били с 16% по-нисък риск от сърдечносъдова смърт в сравнение с тези, които приемали по-малко количество.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички