Други

Правителство без пазарджиклии не става

  27.11.2021 10:28             
Правителство без пазарджиклии не става

Приключи четвъртата доза избори в резултат на което изборната пасивност постигна изключителен връх – 67% за страната и 68% за областта с предизвестен победител. Докато траят пазарлъците между партиите и партийките, ние се връщаме  към кабинетите и министрите от нашата най-нова история. Ако  прегледаме списъка на министрите, министър-председателите, генералите и другите големци, управлявали през последните 144 години, ще установим, че голяма част от тях са родени в Пазарджишко.

От 1884 г., когато за министър е избран Константин Величков, до 2021 г., когато Андрей Кузманов е назначен за служебен министър на спорта, няма министерски съвет или централен ръководен орган на държавата без пазарджиклии. Много наши съселяни и съграждани са били  министри, министър-председатели, членове и кандидат-членове  на Политбюро и на ЦК на БКП .Александър Стамболийски, земеделецът от Славовица, като министър председател (1919-1823 г.) изправя България на крака след Първата национална катастрофа. Пещерецът Георги Кьосеиванов като министър и министър-председател ръководи отечеството от 1935 до 1940 г. В условията на световната криза България постига икономически разцвет през 1939 г., ненадминат през следващите няколко десетилетия. Пазаджиклията Кимон Георгиев е министър-председател цели два пъти (1934-1935 г. и 1944-1946 г.) при два коренно различни политически режима. Партизанинът, генерал и поет Атанас Семерджиев по време на социализЪма е първи зам.-министър, а през времето, което уж беше наше, стана министър и дори вицепрезидент. Подобно на Кимон Георгиев той е командвал в две различни епохи - вместо да бъде изчегъртан. Вицепрезидент два мандата беше и батачанинът генерал Ангел Марин. Настоящата депутатка Екатерина Захариева беше министър на цели две министерства при управлението на Бойко Борисов. Покойният Стоян Ганев като зам.-министър председател и външен министър бе и председател на 47-та сесия на

Общото събрание на ООН в продължение на една година. Най-високата и престижна позиция в света, заемана някога от българин. Ганев също е роден и израсъл в Пазарджик и бе ерудиран правист, специализирал в Москва и преподавал в школата на МВР-Симеоново и в Нюйоркския университет.

Актуалният животрептущ въпрос, който вълнува милиони българи, чуждестранни дипломати и съседни  народи е: „Ще има ли правителство и колко ще го има?”. Ние добавяме: „Ще има ли пазарджиклии в кабинета?” Най-големи шансове има проф. Райна Начева Фичорова -  лекар, професор и ръководител на собствена лаборатория в Харвард. Тя е дъщеря на емблематичния пазарджишки ортопед доцент Начев. В предизборно площаден разговор с пишещия тези редове Кирил Петков сподели възхищението си от огромния авторитет, който проф. Фичорова има в харвардските научни среди, и от нейната майка, която го е посрещала и гощавала в Пазарджик. Той заяви: ,Дори и да не се съгласи да стане министър, професор Фичорова ще бъде един от най-ценните ми съветници по много въпроси. Близо до министерски пост е настоящата зам.-министърка на социалното министерство и бивш депутат Надя Клисурска-Жекова. От всичко горенаписано следва логичния извод: „Министерски съвет без пазарджиклии няма как да бъде дълговечен и успешен”. Това сочи историческата и политическа традиция през последните 140 години. А традициите трябва да се спазват.

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички