Други

Правителство без пазарджиклии не става

  27.11.2021 10:28             
Правителство без пазарджиклии не става

Приключи четвъртата доза избори в резултат на което изборната пасивност постигна изключителен връх – 67% за страната и 68% за областта с предизвестен победител. Докато траят пазарлъците между партиите и партийките, ние се връщаме  към кабинетите и министрите от нашата най-нова история. Ако  прегледаме списъка на министрите, министър-председателите, генералите и другите големци, управлявали през последните 144 години, ще установим, че голяма част от тях са родени в Пазарджишко.

От 1884 г., когато за министър е избран Константин Величков, до 2021 г., когато Андрей Кузманов е назначен за служебен министър на спорта, няма министерски съвет или централен ръководен орган на държавата без пазарджиклии. Много наши съселяни и съграждани са били  министри, министър-председатели, членове и кандидат-членове  на Политбюро и на ЦК на БКП .Александър Стамболийски, земеделецът от Славовица, като министър председател (1919-1823 г.) изправя България на крака след Първата национална катастрофа. Пещерецът Георги Кьосеиванов като министър и министър-председател ръководи отечеството от 1935 до 1940 г. В условията на световната криза България постига икономически разцвет през 1939 г., ненадминат през следващите няколко десетилетия. Пазаджиклията Кимон Георгиев е министър-председател цели два пъти (1934-1935 г. и 1944-1946 г.) при два коренно различни политически режима. Партизанинът, генерал и поет Атанас Семерджиев по време на социализЪма е първи зам.-министър, а през времето, което уж беше наше, стана министър и дори вицепрезидент. Подобно на Кимон Георгиев той е командвал в две различни епохи - вместо да бъде изчегъртан. Вицепрезидент два мандата беше и батачанинът генерал Ангел Марин. Настоящата депутатка Екатерина Захариева беше министър на цели две министерства при управлението на Бойко Борисов. Покойният Стоян Ганев като зам.-министър председател и външен министър бе и председател на 47-та сесия на

Общото събрание на ООН в продължение на една година. Най-високата и престижна позиция в света, заемана някога от българин. Ганев също е роден и израсъл в Пазарджик и бе ерудиран правист, специализирал в Москва и преподавал в школата на МВР-Симеоново и в Нюйоркския университет.

Актуалният животрептущ въпрос, който вълнува милиони българи, чуждестранни дипломати и съседни  народи е: „Ще има ли правителство и колко ще го има?”. Ние добавяме: „Ще има ли пазарджиклии в кабинета?” Най-големи шансове има проф. Райна Начева Фичорова -  лекар, професор и ръководител на собствена лаборатория в Харвард. Тя е дъщеря на емблематичния пазарджишки ортопед доцент Начев. В предизборно площаден разговор с пишещия тези редове Кирил Петков сподели възхищението си от огромния авторитет, който проф. Фичорова има в харвардските научни среди, и от нейната майка, която го е посрещала и гощавала в Пазарджик. Той заяви: ,Дори и да не се съгласи да стане министър, професор Фичорова ще бъде един от най-ценните ми съветници по много въпроси. Близо до министерски пост е настоящата зам.-министърка на социалното министерство и бивш депутат Надя Клисурска-Жекова. От всичко горенаписано следва логичния извод: „Министерски съвет без пазарджиклии няма как да бъде дълговечен и успешен”. Това сочи историческата и политическа традиция през последните 140 години. А традициите трябва да се спазват.

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички