Други

„Ако срещнеш Буда…” с впечатляващ успех зад океана

  01.12.2021 08:30             
„Ако срещнеш Буда…” с впечатляващ успех зад океана

Книгата на Илиян Кузманов стигна до 15-то място в „Амазон” в електронен вид

Книгата „Ако срещнеш Буда, убий го!” на Илиян Кузманов се радва на много голям успех зад океана, показва справки от специализираните сайтове радостният пазарджишки автор. Поледният пресрилийз с прикачени файлове от класации е от тази сряда. Над 550 медии в САЩ, както и международни, са отразили появата на книгата му, включително CBS, Fox, NBC News, а един от първите репортажи е в една от най-старите медии във Вашингтон - The Washington Mail. Статията е озаглавена „Анатомията на бестселър-автора Илиян Кузманов”. В нея се проследява пътят и пътешествията на съгражданина ни, и завършва така: „Илиян Кузманов не е социалистическият еталон на отличник, но се научи, и го направи. Запомнете името му, дами и господа. Можеш да правиш всичко, за което си помислиш. Можете да бъдете позитивни. Единственото, което не можете да направите, е да игнорирате Илиян Кузманов, защото той е промяната. Той е достатъчно интелигентен и просто достатъчно луд, за да промени света.”

„Реално не съм си поставял такава цел. Не съм очаквал подобен успех, но той се случи. За мен реално много по-силна книга е втората, която написах след „Ако срещнеш Буда…” и все още не съм издал”, казва председателят на фондация „Аррт Ангел” Илиян. Но няма нищо против успеха.

Щастлив съм, че по продажби сме на 15-то място в „Амазон”

в раздела Nonfiction – стигнахме този пик на 4 ноември, а преди няколко дни пак бяхме в Топ 100. Не съм предполагал, че с електронна българска книга може да се случи този успех. Иначе на книжния пазар тиражът ни беше 2000 и е тотално разпродаден, без да е издаван на български. За октомври сме най-четените в книжарница Greenwich. „Ако срещнеш Буда, убий го!“ е сред финалистите на още няколко конкурса зад океана, включително в един от най-големите конкурси за книги в света – Readers Favourite International Book Award Contest, който е с рекорден награден фонд от $100 000. В него десетте книги на победителите получават

договори за филмиране с едно от най-големите холивудски студия

А двадесет други получават договори с едни от най-големите книжни агенти. Там бяха пуснати пет ревюта за книгата – и петте бяха оценени с максималния брой от пет звезди. Много добри отзиви имаме и от специализираните сайтове „Амазон” и „Гудрийдс”. В „Гудрийдс” нюйоркският писател  Стивън Джозеф, адвокат и автор на няколко бестселъра зад океана, написа: „Когато аз започнах да се занимавам със Зен Будизъм във Вилидж Зендо в Ню Йорк, четях книги за просветлението, но никога не са ми харесваха тези книги. Но това ме накара да осъзная, че ако искаш просветление, ти трябва да спреш да го търсиш. Това е причината, поради която обожавам тази книга толкова много. Тя е точно да спрем да се притесняваме какво означава Правилно за Нас. Също така се насладих на кратката Дхарма накрая. Много добре направено!“.

Илиян вметва, че именно това е разковничето

Да осъзнаеш, че когато спреш да търсиш нещо, то само те намира, ако си заслужава. По същия спонтанен начин се върнал за постоянно в родния Пазарджик – без да го планува, по дестинацията между Лондон и Филипините. Ето, сега ние представяхме книгата в Сърбия, Македония, Румъния и Турция. Навсякъде беше спонтанно и неорганизирано, но се получаваше. Събираха се основно млади хора, срещнахме се с един от най-изявените турски художници, който е рисувал кмета на Истанбул и е отговорен за рекламната му кампания. А книгата след представянето при Хализ Фират (художникът), попадна в ръцете на едни от най-красивите жени в света –

всички участнички на конкурса „Мис Турция”

В Белград се запознахме спонтанно с един книжар-също пътешественик и запален по източни религии и философии. Няма и за пет минути се разбрахме как ще представим книгата и всичко мина страхотно. В България правихме само едно представяне, съвместно с Българо- Британската търговска камера. Над 120 човека дойдоха, книгата получи с автограф британския посланик на Нейно величество у нас Роб Диксон, но няма да повярваш, че на това представяне се появиха будистки монаси. Които съвсем случайно имаха друго събитие в същия хотел – първо помислих, че ме занасят и има скрита камера от приятел, но това беше просто сбирка на

монаси-будисти от манастира Шао лин в Кайзерслаутерн,

които ми искаха автограф! Друг пример за това, че всичко се случва, независимо дали го искаш, е с илюстрациите в книгата. С тайландската художничка Атумаята Аттахи Принякарн се познаваме отдавна, тя е дзен-будист, и нейна картина стои толкова години в коридора. Чакала е момента.”

Илиян е бил на екзотични места в Тайланд и в Индия – включително в Дхармасала, където живее Далай Лама.

„По някаква случайност бях в една къща, която е точно срещу неговия манастир. Около цялото това място има един кръг с много камбани - и всеки ден много поклонници минават по тоя път и бият камбаните. Един ден вървях и ми направи впечатление, че всички крачат срещу мен. Момче ме спря и каза, че не е редно да вървя насреща, защото те вярват, че вървейки, въртят стрелките на живота на Далай Лама напред. Нямаше обаче как да се върна, затова се извиних, че съм дръпнал стрелките съвсем малко назад.”

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички