Регионът

Читалището в Стрелча спечели проект за театрална постановка

  26.11.2021 13:46             
Читалището в Стрелча спечели проект за театрална постановка

Читалището в Стрелча получи одобрение за финансиране на проекта си "Подготовка и представяне на театрална постановка от самодеен театър към НЧ "Просвещение-1871 г.", в резултат на онлайн участие в конкурс по програма "Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство" на Национален фонд култура (НФК) към Културното министерство. Проектната идея е с бюджетна рамка на осъществяване - 15 000 лв. По регламент, 12 450 лв. от тях се осигуряват от Националния фонд, а останалите 2 550 лв. са читалищно съфинансиране с бюджетни и дарителски средства. Времето за осъществяване на проекта е идната 2022 г., когато създадената в този период постановка на Читалищния самодеен театър ще се играе пред местна публика – жители и гости на града и общината, както и  пред зрители от населени места в други общини, в различни области на страната.

Обсъжданото заглавие е "Железният светилник"

Самодейният театър към НЧ „Просвещение-1871 г.” е един от малкото читалищни такива, останали в годините в област Пазарджик. Пази и развива възрожденската традиция за любителско правене на театър от радетели на просвещението, културата и книжнината  (обикновено учители), така, както  преди съществуването на професионални актьори и професионално театрално изкуство в България. Тогава, когато жаждата за култура на събуждащия се народ и нуждата от знание и национално самоосъзнаване са се посрещали с четене и чрез представяне на самодейни драматизации и постановки по български автори – в читалищата, от първите просветители, от будните и образованите хора на Възрожденска България.

Читалищният самодеен театър на Стрелча е школа

и мерило за художествена стойност в категорията. Твори, обучава, възпитава, разнообразява и приобщава към българските ценности и култура, вече повече от столетие. Играе на различни сцени. Участва в множество фестивали за любителско театрално изкуство, където се отличава. Има богат репертоар. В момента негов ментор и гарант за успехите е актьорът от Пазарджишкия театър Иво Русев, който през последните години е режисьор на постановките. 

Проектът за любителски читалищен театър печели конкурса за финансиране от НФК заради пълно съответствие на целите си с тези на програмата за подкрепа на непрофесионалното изкуство. Защото в малка община Стрелча и района това е една от немногото възможности за разнообразяване на културния и социален живот на хората. На ниски билетни цени и с безплатни представления в читалищата в селата.  Защото

пътуващият театър

и днес може да отиде при зрителите си, тъй както някога в зараждането на театъра, изобщо – и по нашите земи, и по Света.

А Самодейният театър при Народно читалище "Просвещение-1871 г." винаги е пътувал и ще продължи да го прави за своята любяща публика, като просветителска мисия и за приобщаване, от любов към изкуството, литературата и българщината! Сега и с финансовата помощ на НФК и разбира се, с възхищението и логистичната подкрепа на Регионалния читалищен център, верен почитател на Стрелчанската трупа и зрител на театралните нейни постановки!

Успех в осъществяването на проекта!

инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ "Читалища"

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички