Четвъртък, 10 Мар 2022
 
Пазарджик

Втори след София и пазарджишкият зоокът получи лиценз до 2026 година

  30.11.2021 10:39             
Втори след София и пазарджишкият зоокът получи лиценз до 2026 година

ПАЗАРДЖИК. Лиценз до 2026 година получи зоокъта в парк "Острова". Петчленна комисия, в която влизат ветеринарни доктори, зооинженер и главен асистент, назначени от Министерството на околната среда и водите, е извършила проверка за прелицензирането на зоологическата градина на Пазарджик в парк-остров " Свобода". Детайлно  е проверено всяко пространство с видовете животни, техния произход, откъде се притежават и как са пристигнали. Напълно ремонтирана е кухнята, в която се приготвя ежедневната храна на обитателите, а в повечето външни пространства са изградени съоръжения според спецификата на различните видове.

"Всичко тръгна от един детски зоокът със сърнички, еленчета, козички, понита и се превърна в зоологическа градина", си спомни кметът Тодор Попов. Той благодари на всички, които са ангажирани с изграждането и поддържането и. На директора на Жилфонд Стефан Понев,  на дългогодишния управител на парка г-н Тачев, на  главния обгрижващ всички животни Петко Куртев, с когото преди 13 години е поставено началото на идеята за малко зоокътче за децата, а с годините лека-полека той вече е един от водещите в България.

"Освен, че отговаря на всички изисквания, той е с немалко животни и всичко е безплатно за всеки. От една страна животните се чувстват добре, защото отговаряме на всички изисквания, от друга гледна точка всичко е достъпно и е за радост на децата.

 Животните са радост за всички нас. Който не обича животните,  са казали мъдреците, не обича и хората. Това е и част от нашата глобална философия - да представяме такива неща на хората, на гостите и жителите на града. А обичта към животните е възпитание. Много съм горд  и благодаря на всички, тъй като години наред ние с нашата целенасочена работа и с техните усилия поддържаме това ниво на тази услуга. Защото всичко, което виждаме всеки ден, не е даденост.  Зад това стоят грижите, усилията, работата и труда на десетки хора през годините. Ежедневно е необходимо да се проследи всяко животно - здраво ли е, нахранено ли е, да се провери физическото му състояние, да се  отбележи в досието му. Това е страхотен ангажимент. И аз съм много горд, че ние толкова години не само поддържаме това ниво, но и постоянно разширяваме и обогатяваме с нови животински видове нашия зоопарк. Пазарджик заслужено трябва да се гордее със своя зоопарк, защото той е един от най-добрите в страната", отбеляза Тодор Попов.

Управителят на зоопарк „Острова“ Петко Куртев сподели,  че проверяващите са били много стриктни. "Бяха проверени и вътрешните помещения на животните, които имат нужда от такива и се оказа, че за лъвовете и за тигрите имаме едни от най-хубавите условия в България, отговарящи на изискванията  както отвън, така и вътре. А също и по отношение на обезопасеността на пространствата - те са с електропастири, с  хубави мрежи, така че няма опасност да избягат и в същото време сме създали условия  животното да се чувства комфортно. Всички създадени условия отговарят на изискванията и почти нямаме забележки за отглеждане на животните", поясни  Куртев и припомни, че пазарджишкият зоокът е бил втори след софийския, който взема лиценз, тъй като отговаря на условията за отглеждане и размножаване на диви животни.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички