Понеделник, 04 Юли 2022
 
ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Какво се знае досега за новия вариант на коронавируса Omicron?

  14.12.2021 06:16             
Какво се знае досега за новия вариант на коронавируса Omicron?

Неотдавна Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. За първи път той е докладван от СЗО на 24.11.2021 г. Първият епидемиологично доказан случай е от Ботсвана.

Новият вариант попада в групата на „вариантите, будещи безпокойство“ VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата Омикрон от гръцката азбука.

Притежава извънредно висок брой мутации

в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега известните случаи на Омикрон над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката.

В Европа Омикрон вече бе засечен в Белгия, Нидерландия, Дания, Великобритания, Германия, Италия, Чехия и Австрия.

Заразност на Омикрон

Все още няма достатъчно данни дали той е по-заразен (т. е. дали се предава по-лесно от човек на човек) в сравнение с другите варианти на SARS-CoV-2. В регионите на Южна Африка, засегнати от Омикрон, броят на установените случаи нараства. Извършват се епидемиологични проучвания, за да се разбере дали причината е новият вариант.

Протичане на заболяването

Все още няма достатъчно информация дали инфекцията протича по-тежко в сравнение с другите варианти на коронавируса, включително Делта. Първоначалните данни показват увеличаване на хоспитализациите в Южна Африка.

Липсват достатъчно данни и за това дали симптомите на Омикрон са различни от тези, предизвикани от инфекция с другите варианти на SARS-CoV-2. Умората е едно от основните  оплаквания на болните, докладват лекари. Както и дразнене в гърлото, леко главоболие и болки в тялото. Досега не е известно пациенти да са съобщавали за загуба на обоняние. Не се наблюдава и спад в нивата на кислород в кръвта.

Всички варианти на COVID-19, включително доминиращият в световен мащаб Делта, могат да причинят тежко заболяване или смърт, затова превенцията е ключова, подчертават дебело експертите по света. Особено бдителни отново трябва да са възрастните хора, както и страдащите от съпътстващи заболявания.

Освен това, първоначалните данни сочат, че рискът от реинфекция се увеличава при новия вариант (т. е. хора, които вече са преболедували коронавирус, могат по-лесно да се заразят повторно с Омикрон).

Ефективност на ваксините

СЗО и специалисти (технически партньори на организацията) проучват потенциалното влияние на новия вариант върху ваксините. Добрата новина е, че ваксините могат да бъдат бързо актуализирани, уверяват производителите. Много експерти са на мнение, че дори да е намалена защитата, ваксините действат и сега, особено при имунизираните с третата бустерна доза, която става все по-важна.

Световната здравна организация също е категорична, че ваксините срещу SARS-CoV-2 остават най-ефективното средство за намаляване на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността. Както и спазването на противоепидемичните мерки.

Някои

наши специалисти

пък са на мнение, че Омикрон може да рестартира пандемията във вида, в който беше в началото. А други твърдят точно обратното - че ще доведе до край на пандемията.

Математици изчисляват, че новият вариант най-вероятно ще влезе у нас между 10 и 15 декември, заедно студентите и работниците от Западна Европа, които се прибират за празниците. Ако това се случи, ще усетим ефекта в повишаване на случаите около Коледа.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички