Регионът

Архитекти възраждат за нов живот 120-годишно училище

  08.12.2021 06:19             
Архитекти възраждат за нов живот 120-годишно училище

Школа в сградата на строителния техникум ще подготвя кадри за реставрация на недвижими паметници на културата

БРАЦИГОВО. Национален форум под надслов „Каменният поток на времето“ организира в родопския град Камерата на архитектите в България (КАБ) – София-област. Тридневното събитие бе посветено на опазването на недвижимото културно наследство в брациговската община. Форумът прие концепция за управление на археологическото и архитектурното богатство, разработена от

брациговските архитекти

Георги Цапков, представител на ИКОМОС за България, и Младен Китов, както и от Десислава Димитрова от КАБ – София-област. Документът бе обсъден на кръгла маса в присъствието на кмета на общината Надежда Казакова. Участваха арх. Владимир Милков, председател на КАБ, заместникът му арх. Константин Пеев, арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, проф. д-р ахр. Орлин Давчев, декан на Архитектурния факултет при Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), общинският съветник в Брацигово арх. Младен Китов, представители на Националния център за териториално развитие, на Министерството на културата, архитекти, инженери и други специалисти. Финансистът Мартин Заимов бе в ролята на

модератор на кръглата маса

Какви направления за управление на културно-историческото наследство в Брацигово са включени в концепцията, разказа за „Знаме“ арх. Младен Китов:

- Тя предвижда създаването на Национална школа за архитектурно-строителна реставрация, като се използват възможностите на недвижимото културно наследство в региона. Школата ще се помещава в неизползваната сграда на Професионалната гимназия по строителство и архитектура, закрита след сливането й с гимназията „Народни будители“ през 2017г. Триетажната постройка разполага с 1158 кв. м застроена площ – класни стаи, зали за практика и

работилница

Учебната база може да се разшири с още 412 кв. м. Така комплексът от сгради на бившия строителен техникум ще има капацитет да обучава 500 възпитаници след завършено средно образование. Целта е школата да подготвя реставратори – техници (майстори), строители, както и да осъществява профилирана следдипломна квалификация за архитекти, инженери, ландшафтни архитекти. Това ще реши проблема с недостига на кадри и ще повиши качеството на реставрацията и опазването на недвижимото културно наследство не само в Брацигово, но и в страната. Акцентът в концепцията бе смислово връщане към традициите на известните брациговски майстори-строители от 18-19 век.

Документът предвижда още читалище „Васил Петлешков“ да се използва като конферентен и културен център. То разполага с театрална зала с 404 места с уникална акустика, дължаща се на

вградените в стените глинени гърнета

Камерната зала в сградата има 150 места, а конферентната – 60 места. Просторните й фоайета са подходящи за изложби, библиотеката също ще е в помощ.

Поповите къщи с експозицията за брациговските майстори-строители ще се превърнат в изложбен център. Той ще стане част от мрежа-музеи в градовете, в които има обекти, съградени от брациговските майстори-строители. Идеята е по подходящ начин там да се представи и тяхното авторство. Концепцията предвижда да се проведе архитектурен конкурс за обновяване на експозицията на Историческия музей и за нови експозиции в комплекса „Попови къщи“.

Не е забравено още

старото Петлешково читалище „Трендафил“

То е предвидено да се превърне в информационен център за изследване и анализ на културното наследство, ще има и библиотека. Първата му задача ще е да изготви Наредба за специфичните изисквания към градската среда в общината, която да е в помощ за опазване на недвижимото културно наследство на устройствено ниво.

Проф. арх. Борислав Борисов предлага да се използват възможностите на Плана за интегрирано развитие на общината за финансовото обезпечаване на концепцията. Кметът Надежда Казакова подчерта:

- Брацигово е известно с архитектурно-строителната си школа през годините. Наш дълг е да пазим и да предаваме на бъдещите поколения

архитектурното наследство

в неговата цялост и автентичност. Община Брацигово ще направи всичко възможно концепцията да стане реалност и примерът й да бъде последват от други градове. Целта е да възобновим живота в Брацигово, защото имаме нужда от това.

- Участниците в кръглата маса изразиха готовност да помагат за осъществяване на задачите в документа. Доказателство за това е предстоящото подписване на Меморандум за сътрудничество за опазване и управление на културно-историческото наследство на територията на общината – допълни арх. Младен Китов.

Той и колегите му се надяват новото

правителство да припознае за свой ангажимент

концепцията архитектурното богатство да види бял свят. Разчита се и на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство Петър Петров да внесе промени в Закона за културното наследство, като част от разходите по реставрацията да е за сметка на държавата. Предстоят срещи с бъдещите ръководства на държавните институции, имащи отношение по темата за  реставрацията на културното наследство в общината. То присъства и в брациговското село Жребичко.

Историята на

120-годишното училище

припомни директорът на Историческия музей Петър Донов:

- Бившата Гимназия по строителство и архитектура, закрита през 2017 г., води началото си от 1912 г. В старата сграда тогава се помещава дърводелско училище. През 1928 г. то става практическо училище по сградостроителство и столарство. През 1935 г. там завършва първият випуск каменоделци. Наименованието строителен техникум получава през 1945 г. Доста по-късно е преименувано в Професионална гимназия по строителство и архитектура. Закриването му прекъсва отколешната традиция там да се обучават майстори-строители.

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 

Участници във форума „Каменният поток на времето“

 

 

В тази сграда ще се помещава Школата по архитектурно-строителна реставрация

 

 

Поповите къщи ще се превърнат в изложбен център

 

 

Петлешковото читалище „Трендафил“ ще е център за информация

 

 

Сградата на практическото училище по строителство и столарство – 1928 г.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички