Други

Иван Панкев показва каменни мистерии

  04.12.2021 09:35             
Иван Панкев показва каменни мистерии

Пазарджишкият пътешественик Иван Панкев не се спира. В социалните мрежи той направи фоторепоргаж от скално-култовия комплекс край село Бенковски, Кърджалийско, и показа, че и една мрачна октомврийска утрин може да бъде цветна и магична. Иван показа т. нар. „Голям камък“ – ансамбъл от няколко самостоятелни скали. И написа:

„Аз се завирам в първата изпречила се пред очите ми цепка, която отвътре се оказва класическа утробна пещера, и се чудя на двете нетипично големи трапецовидни ниши. Севар пък (буквално) е над тези неща, забавлява се да се катери по гладките камъни под зоркия поглед на Татяна и напира да цопне с крака в някой от многобройните, пълни с вода жертвеници. Съвсем наблизо през нивите е „Дупчения камък“. В едва подаваща се над земята скала е изсечена гробна камера с неправилна форма и закръглени стени с обли ъгли. Любопитното е, че освен почти кръглия централен отвор, има и втори, елипсовиден отгоре. Препратката към странджанските и сакарските долмени е неминуема. През вековете обаче гробът изгубил първоначалната си функция и се преродил в лековито провирало”.

Преди година от печат излезе неговата първа книга “Планините на България“. Книгата е голяма (формат А4), с твърди корици и съдържа 54 пътеписа и 240 снимки, подбрани измежду общо 100 000 кадъра, правени през последните 10 години.

„Мисълта, че някой ден ще напиша книга, ме споходи още през 2013 г., след като с Татяна се завърнахме от първото ни голямо пътешествие – 4 месеца из Южна Америка – и оттогава тя ставаше все по-осезаема. Винаги съм смятал обаче, че ще напиша някаква приключенска книга, а когато най-сетне разгърнах вече готовия албум, осъзнах, че той всъщност съдържа една любовна история, защото описва моята любов към планината”, обяснява землякът ни. В Кърджалийско той направи и есенна разходка до водопад "Дупката", като не пропусна и тракийската крепост на вр. Сиври кая.

Водопад „Дупката”– масивна скална плоча с идеално кръгла дупка в средата, през която едва църцори струйка вода с дебита на прерязана вена. Обстановката е налице, при пролетно пълноводие гледката несъмнено е грабваща”, коментира Иван Панкев.

„Според археолозите в античността природното скално образувание Божи мост функционирал като скално-култов комплекс, а изкуствено дооформената пещера-утроба в основата му била обитавана още през епохата на Енеолита. Вътре на очи се набиват и значително по-съвременните следи от иманярска дейност. Какво са открили те и до какъв извод са стигнали, не е ясно. В скалите около пещерата се забелязват множество различни по форма и големина дупки и улеи, а точно под свода се мъдри гигантски, дообработен скален къс, който вероятно е имал централна роля в извършваните тук обреди”, обяснява пътешественикът.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички