Други

Гергана направи онлайн библиотека за книги

  11.12.2021 06:18             
Гергана направи онлайн библиотека за книги

Урок от Able Mentor

Важно е нещото първо да заработи, пък после се мисли как да е перфектно, казва момичето

ПАЗАРДЖИК. „Знаме“ вече писа за успешния трети сезон на ABLE Mentor в нашия град. Инициатива свързва професионалисти и ученици с цел споделяне на знания и опит. Те се разпределят в екипи от по един ментор и един ученик според общите им интереси и в продължение на 3 месеца разработват собствен казус или проект. В няколко поредни броя ще ви представим някои от тазгодишните проекти и техните автори.

Гергана Арнаудска е дванайсетокласничка в ПМГ "Константин Величков". Обича програмирането и всичко свързано с компютърния софтуер. Не е изненадващо при това положение, че Гери, с помощта на своя ментор Йордан Зайчев, разработва онлайн библиотека за книги. Ето как отговори тя на въпросите на „Знаме“:

- Най-напред разкажи за проекта си.

- Откровено казано, не бях съвсем сигурна с какво точно искам да се захвана. Моят ментор обаче ми предложи няколко възможности. Искаше да пробвам от всичко, за да реша кой е най-подходящият за мен вариант. Спрях се на Web програмирането. Решихме да изготвя web приложение - библиотека за книги. Името му е Books Library. Докато работех по него, се сблъсках с не една и две трудности. С доста от тях се справих заедно с ментора си, който винаги бе готов да ми помогне.

Научих много неща -  JavаScript, axios, GitHub, Trello, React.js, Node.js, MySQL. В интерес на истината направих два еднакви проекта на две различни технологии. Първият беше на познатия ми език за програмиране C#, който изучавам в училище, с база данни MySQL, а вторият - с React.js за front-end, като заявките към базата данни този път бяха с axios.

- Какво представлява самото приложение?

- Библиотека, в която могат да се създават и преглеждат книги. Няма ограничение за броя на книгите. Ако пък някой го интересува конкретна книга, може да кликне върху нея и се отваря страничка, където има изображение, година на създаване, името на автора и допълнителни детайли. Тъй като все още не съм направила логин форма за потребители и администратори, всеки може да създава, изтрива и редактира книгите в приложението.

В менюто има и бутон за жанрове – общо 12 жанра, така че може да се търсят и създават книги и по жанрове.

Това приложение ще бъде и моят дипломен проект, тъй като съм в 12 клас. Така че в момента го доразвивам. Ще добавя логин форма, по-богато меню, повече ефекти, както и други подобрения и допълнения – и функционални, и визуални. 

- Какво ти даде участието в Able Mentor?

- Освен технологиите, които вече споменаха, научих и други неща, които не са свързани само с програмирането. Например да си записвам, дори най-обикновени неща. За първи път моят ментор ме насърчи да правя това, когато започвахме да изготвяме план за първия проект. Посъветва ме да си записвам на бележки в телефона какво трябва да съдържа той. Също така се научих как по-добре да организирам времето си. Имаше нещо, което ми каза, точно когато имах нужда да го чуя, защото нещата с проекта не вървяха много добре в онзи момент, а аз исках всичко да е перфектно. Тогава той ми обърна внимание: "Първо го накарай да работи, после - да е перфектно’’.

- От думите ти става ясно, че менторите са много важни за един млад човек?

- При мен менторът изигра изключително голяма роля за моя напредък и всичко, което научих, беше благодарение на него. Той ще си остане моят пример за подражание със сигурност. Искам един ден и аз да работя в компания и да се справям толкова добре като него, както и да знам толкова много.

- Зародиха ли се нови идеи, докато работехте по проектите си? Да очакваме ли бъдещи сътрудничества и партньорства с други участници?

- В програмата Able Mentor имаше още едно момче, което беше програмист. С него си разменихме контактите, говорихме по общи теми. Той се занимава с игри, но също среща трудности като мен и беше наистина приятно да говориш с друг човек, който се занимава с това и те разбира. Ако и някой друг иска да се свърже с мен, може да ми пише на [email protected].

- Какво планираш за бъдещето си? Как се виждаш след 10 години?

- Изборът да се занимавам с програмиране дойде още в седми клас. Още от малка имах много голям интерес към компютрите. Вече знам точно в коя сфера имам какво още да науча. След 10 години виждам себе си като добре реализиран човек с добра и постоянна работа в международна компания, работейки като софтуерен инженер.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички