Други

Да разумяваме!

  22.12.2021 06:16             
Да разумяваме!

На фокус

Днес времената са сложни и трудни и само се питаме "Кой е виновен?" и "Какво да се прави?". Много по-рядко си задаваме въпроса на въпросите "Защо?". Българското племе исторично и генетично плува от векове в безбрежния и романтичен океан от чувства, фантазии, митове и легенди. Затова навярно оцеляваме след всичките минали и днешни "чужди присъствия". Живеем инатливо, весело  и предимно мизерно с девиза „Преклонена глава сабля не я сече.”

Във философския си труд "История на западната философия" (1945) английският философ Бертран Ръсел посочва: "Цивилизованият човек се различава от дивака най-вече по здравомислието и предвидливостта. Предвидливият човек загърбва инстинктите и слуша разума, който му подсказва изгодата, която ще има в по-близък или по-далечен момент. Истински предвидливите хора, бизнесмени, политици, военноначалници и др. разумно и пресметливо жертват част от настоящето в името на ползите, които очакват да получат в бъдеще.”

Или казано по-разбираемо: "Какво губим като печелим и какво печелим, когато губим?”

Според Еразъм, само 4 процента от хората по негово време са постъпвали  разумно и  разсъдително. Професор Иво Христов, гостувал наскоро в Пазарджик, определи 20 процента от българите за разумни същества. През далечната 1927 г., нашумелият днес американски философ Фердинанд Хил твърди, че само 2 процента от човечеството умеят да разсъждават задълбочено.

От световната история и литература се вижда непрекъсната, титанична борба срещу  мисленето и мислещите. Терсит, обикновен войник от Омировата ,,Илиада”, с „уста, която не знае мярка”, е бичуван собственоръчно от Одисей за неочакваната си дързост да разсъждава над въпроса ,,Защо?”. Руското императорско и диктаторско ,,Молчать, не разсуждать”, може да се чуе днес по всички краища на земното кълбо, дори в Брюксел, който мие булевардите си със сапунена пяна, според Орлин Василев. Наскоро зам.-председателят на ЕК Тимерманс ни дойде на крака, обясни ни кое-що за ,,Зелената сделка”, след което любезно и демократично, по европейски, ни подсказа: "Не разсъждавайте, а изпълнявайте!".

Въпреки непрестанните усилия за ликвидация на  разсъждаващите, все още ще се намери някой, който да попита: "Защо?”. „Защо затвориха блоковете на АЕЦ „Козлодуй”?”, "Защо забраниха строежа на ,,Южен поток”?”. Хиляда и едно ЗАЩО, както се пее в едно предаване на БНР.

Преди дни на първата страница на вестник "Знаме",прочетох народната мъдрост: „Човек предполага, а Господ разполага", но също така е вярно, че любопитството и разумът с Божията помощ движат  развитието на света.

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички