Спорт

Забравената спортна история: Междуселска сръдня за стадион приключи на терена

  23.12.2021 06:20             
Забравената спортна история: Междуселска сръдня за стадион приключи на терена

В годината, в която Пазарджик бе обявен за европейски град на спорта, започнахме да публикуваме неизвестни досега любопитни факти от историята на спорта не само в областния център, но и в някогашния Пазарджишки окръг. Свидетел, а в повечето пъти участник в тях или техен инициатор, е навършилият 90 години Иван Симеонов. Почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта по него време е зам.-председател на ОС на БСФС.

Статията в брой 42 на „Знаме” за момчето Георги, което изминава маратонското разстояние от 42.195 км на стадиона в Мирянци, ме върна много години назад, когато този стадион се създаваше и тогава не носеше името „Тракиец”, а „Дружба”. А покрай това има любопитни моменти, за които искам да споделя. Стадионите в областта бяха построени на стопански принцип от ТКЗС-та, а през 1957 година тон даде построеният с решение на Градския общински народен съвет стадион „Любен Шкодров” в Пазарджик. Като перла в короната се открояваше селският стадион „Костадин Ставрев” в Мало Конаре, кръстен на името на убит партизанин-бивш футболист. Стадионът бе обявен за първият в страната от Българския съюз за физкултураи спорт, а Георги Цепов (секретар на Селския народен съвет и главен „виновник” за това) бе награден с 10-дневна екскурзия в Чехословакия.

Що се отнася до стадиона в Мирянци, през май 1962 г. имах възможността да присъствам като зам.-председател на ОС на БСФС на тържественото му откриване. Бе построен от обединеното ТКЗС в Пазарджик с председател Васил Перничев. Заедно с него и с Борис Димитров прерязахме лентата. Проектът за стадиона го бях взел от проектантската организация в Пловдив. Любопитното е, че се бе разгорял ожесточен спор между Мирянци и Синитово къде да се направи това спортно съоръжение. Мирянци бе избрано заради мястото. Добре, но пък председателят на Селския народен съвет Никола Дамянов не прие избора, обиди се и не поиска да дойде на откриването. Но когато стана време за откриването, се отсърди и дойде за церемонията. Празничното настроение зарази всички. Аз подарих футболна топка и една тенис маса на домакините, а деятелите до един наградих със значка „Отличник на спортното строителство”. След това започна и възможно най-голямото дерби за случая - между отборите на Мирянци и Синитово. Мачът се игра пред многобройната публика на двете села. И тогава стана чудото. Срещата завърши 4:2 за домакините, решавайки съседския спор и на футболния терен, но доскоро каращите се мирянчани и синитевци сега съвсем приятелски аплодираха всяка една добра изява на футболистите. Накрая на стадиона се изви дълго тракийско хоро, а тази картина, заедно с живителната музика на виртуозния малоконарски кларнетист Георги Коев, беше незабравима. Така спортното съоръжение напълно си заслужи името „Дружба”.

Иван СИМЕОНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички