Пазарджик

Ще раздават за 19-и път наградите “Сладкопойна чучулига“

  19.12.2021 08:22             
Ще раздават за 19-и път наградите “Сладкопойна чучулига“
Стоименка Недялкова – Старши учител по музика, вокален педагог

ПАЗАРДЖИК. На 20 декември (понеделник), от 18 часа, в драматичния театър "Константин Величков" за 19-а поредна година ще се връчват наградите "Сладкопойна чучулига" на изтъкнати творци от Пазарджик и Пазарджишко. По традиция, музикалната проява ще зарадва почитателите си преди Коледните празници и ще им създаде по-добро настроение за посрещане на Рождество.

Участниците ще се представят в жанровете народни песни и танци. Отличията определи неправителствената организация "Общество за музика и танци" в Пазарджишка област. Те носят на победителите

статуетка и парична премия

Наградата "Сладкопойна чучулига" отива при Стоименка Недялкова - преподавател по народно пеене в столично училище. Завършва музикалното училище в Широка лъка и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Участва в музикални изяви с европейски таланти. Позната е на слушателите със записани по БНР нейни песни, а на зрителите - в предавания по БНТ. Стоименка е сестра на Янка Учикова, солистка в ансамбъл "Пазарджик".

Отличена е и Виолета Маринова,

родом от село Сбор

Участва във фолклорни състави в София, в които популяризира пазарджишките песни. Днес тя е солистка в световноизвестната формация "Мистерията на българските гласове". Радва се на записи в БНР и в предавания по БНТ. Носителка е на международни награди.

Награда за принос "За популяризиране на детското танцово изкуство в Пазарджик и региона" ще получи Таня Димитрова - главен художествен ръководител на представителния танцов състав "Чудесия" към Младежкия дом. Формацията печели

престижни отличия у нас и в чужбина

Тържественият концерт ще започне с коледната песен "Момци, коледарци" в изпълнение на ансамбъл "Пазарджик. След песента ще последва коледен танц. Програмата ще продължи с дуета на Даниел Спасов и Милен Иванов, водещи и продуценти на фолклорното предаване "Иде нашенската музика", излъчвано по Канал 1 на БНТ.

Следват песните на Виолета Маринова. Преди глас да извие Стоименка Недялкова, сцената ще превземат танцьорите от "Чудесия". Черешката на тортата ще е

постановката "Пазарджишка сватба"

в изпълнение отново на ансамбъл "Пазарджик".

Организаторът на събитието Атанас Чолаков, главен художествен ръководител на ансамбъла, сподели:

- Радвам се, че наградата "Сладкопойна чучулига" ще се връчва за 19-и път. Отличието е с най-дългогодишната история в областта, благодарение на общинското и областното ръководство. Паричната премия осигурява кметът Тодор Попов, а средствата за изработването на статуетката са от областния управител Иван Васев. От началото през 2001 г. досега в двете институции се смениха много ръководители, но всички те са съпричастни към идеята, че

творците заслужават оценка

за това, което правят.

Наградите досега имат много имена - "Златен цървул", "Златен глас", "Златна струна", и се връчваха само на изпълнители от ансамбъла. Те не носеха материално стимулиране. Идеята ми хареса и се прехвърли върху творчеството на успели ръководители, певици, инструменталисти, танцьори и художествени състави. Досега престижното отличие "Сладкопойна чучулига" са получили стотина творци. Надявам се наградата да продължи да се връчва, защото има смисъл.

Благодаря на продуцентите на

предаването "Иде нашенската музика"

Даниел Спасов и Милен Иванов за интереса им към музикалното събитие и желанието да участват в концерта. И на всички за помощта празника да го има!

Атанас Чолаков съобщи още, че на 28 декември, от 12 часа, пред театъра ансамбъл "Пазарджик" ще изнесе голям предколеден концерт.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички