Регионът

Жътвата на царевицата продължи по-дълго, добивите са добри

  21.12.2021 08:29             
Жътвата на царевицата продължи по-дълго, добивите са добри

Цената й е два пъти по-висока от миналогодишната, но торовете са поскъпнали три пъти

Жътвата на царевица тази година е продължила по-дълго от обичайното. Започнала е в края на септември и е приключила едва преди десетина дни. Причината са дъждовете.

- Заради валежите царевицата много овлажня и трябваше да я чакаме да изсъхне – обясниха производителите. - Няма как да съхраняваме влажна царевица, а не разполагаме с сушилници, за да я сушим. Пък и сушенето излиза скъпо. Затова предпочетохме да изчакаме да стане годна за съхранение и тогава да я прибираме. В резултат на всичко това обаче ожънахме много бавно. Хубавото все пак е, че успяхме да я прибираме, защото е имало години, в които жътвата е продължавала до Нова година.

Не са липсвали обаче загуби, обръщат внимание стопаните.

- Заради забавянето, а и заради големите дъждове, имаше паднали растения. От тях дойдоха малко загуби.

Но общо взето добивите са добри:

- Слава на Бога, не се сбъднаха опасенията ни за големи поражения заради летните месеци с високи температури. Полятата навреме царевица даде добра реколта – близо тон от декар. Но имаше и площи, които не бяха поникнали нормално. При тях добивът беше около 650 – 700 килограма от декар.

Местните производители продават царевичената си реколта най-вече на животновъдите. Не срещат затруднения с реализацията на готовата продукция.

- Животновъдите я търсят много и в момента. Цената е 50 стотинки за килограм. Тази цена е добра, ако я сравняваме с миналогодишната, която беше 28 – 30 стотинки. Ако обаче я сравняваме с цената на торовете, които купуваме, не е. Те поскъпнаха не двойно, а над три пъти.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички