Крими

Осъдиха бизнесмена Комитов за подкуп по делото ”Напоителни системи”

  17.12.2021 13:47             
Осъдиха бизнесмена Комитов за подкуп по делото ”Напоителни системи”

ПЛОВДИВ. Апелативният съд потвърди присъдата на Пазарджишкия окръжен съд по делото „Напоителни системи” единствено спрямо бизнесмена Стоян Комитов. Той е осъден за това, че е предложил и направил опит да даде подкуп на служители на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Тополница“, съобщиха от пресцентъра на съда. Подсъдим по делото бе и тогавашния изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, Ивайло Първанов, но спрямо него делото е прекратено, понеже починал.

На Комитов е наложено наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок и глоба от 2000 лева. Той е признат за виновен в това, че в качеството си на управител на частна фирма, на 14.06.2016 г. в гр. Пазарджик е предложил и направил опит да даде по 2000 лева на три длъжностни лица, за да подпишат протоколи за извършени строително-монтажни работи, които на практика не са били извършени.

Да припомним, че става дума за ремонт на кантон „Варвара-1“, „Бент Лесичово“ и прилежащ към него кантон, както и за кантон „Гелеменово“. Според обвинението, Първанов. назначил за управител на клон „Тополница“ свидетелката Теодора Спасова. През юни 2015 година й наредил да подпише договор с три посочени от него фирми за строително-монтажни работи по кантон „Варвара-1“, „Бент Лесичово“ и прилежащ към него кантон, както и за кантон „Гелеменово“. Сумите за договорените дейности трябвало да бъдат такива, че да не се провежда обществена поръчка, а да се сключи директен договор. За обект „Варвара -1“ стойността на договора била 59 216 лв., за „Бент Лесичово“ – 56 420 лв., а за кантон „Гелеменово“ – 31 646 лв. Авансово били преведени по-голямата част от парите за всеки от обектите. Срокът и на трите договора бил удължен, защото строително- монтажните работи не били завършени. Сформираната от управителката на клон „Тополница“ комисия обходила обектите и констатирала, че въпреки авансово изплатените пари, са извършени едва 20% от строително- монтажните работи и то некачествено. Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД започнал да притиска управителката на клон „Тополница“ да плати и останалите суми на фирмите. Тя отказвала с мотива, че строително-монтажните дейности не са извършени в пълен обем и ако подпишат акта за това ще извършат престъпление. На 14.06.2016 г. подсъдимият Стоян Комитов пристигнал на среща с тримата членове на въпросната комисия и предложил по 2000 лева на всеки, за да подпишат протокола, че са извършени договорените строително- монтажни работи, но те отказали.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е окончателно. То подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички