Крими

Осъдиха бизнесмена Комитов за подкуп по делото ”Напоителни системи”

  17.12.2021 13:47             
Осъдиха бизнесмена Комитов за подкуп по делото ”Напоителни системи”

ПЛОВДИВ. Апелативният съд потвърди присъдата на Пазарджишкия окръжен съд по делото „Напоителни системи” единствено спрямо бизнесмена Стоян Комитов. Той е осъден за това, че е предложил и направил опит да даде подкуп на служители на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Тополница“, съобщиха от пресцентъра на съда. Подсъдим по делото бе и тогавашния изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, Ивайло Първанов, но спрямо него делото е прекратено, понеже починал.

На Комитов е наложено наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок и глоба от 2000 лева. Той е признат за виновен в това, че в качеството си на управител на частна фирма, на 14.06.2016 г. в гр. Пазарджик е предложил и направил опит да даде по 2000 лева на три длъжностни лица, за да подпишат протоколи за извършени строително-монтажни работи, които на практика не са били извършени.

Да припомним, че става дума за ремонт на кантон „Варвара-1“, „Бент Лесичово“ и прилежащ към него кантон, както и за кантон „Гелеменово“. Според обвинението, Първанов. назначил за управител на клон „Тополница“ свидетелката Теодора Спасова. През юни 2015 година й наредил да подпише договор с три посочени от него фирми за строително-монтажни работи по кантон „Варвара-1“, „Бент Лесичово“ и прилежащ към него кантон, както и за кантон „Гелеменово“. Сумите за договорените дейности трябвало да бъдат такива, че да не се провежда обществена поръчка, а да се сключи директен договор. За обект „Варвара -1“ стойността на договора била 59 216 лв., за „Бент Лесичово“ – 56 420 лв., а за кантон „Гелеменово“ – 31 646 лв. Авансово били преведени по-голямата част от парите за всеки от обектите. Срокът и на трите договора бил удължен, защото строително- монтажните работи не били завършени. Сформираната от управителката на клон „Тополница“ комисия обходила обектите и констатирала, че въпреки авансово изплатените пари, са извършени едва 20% от строително- монтажните работи и то некачествено. Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД започнал да притиска управителката на клон „Тополница“ да плати и останалите суми на фирмите. Тя отказвала с мотива, че строително-монтажните дейности не са извършени в пълен обем и ако подпишат акта за това ще извършат престъпление. На 14.06.2016 г. подсъдимият Стоян Комитов пристигнал на среща с тримата членове на въпросната комисия и предложил по 2000 лева на всеки, за да подпишат протокола, че са извършени договорените строително- монтажни работи, но те отказали.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е окончателно. То подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички