Четвъртък, 19 Май 2022
 
Регионът

Момчетата от ВУИ-Ракитово на седмото небе след Първия коледен турнир по бадминтон ”Атанас Лазаров”

  20.12.2021 14:07             
Момчетата от ВУИ-Ракитово на седмото небе след Първия коледен турнир по бадминтон ”Атанас Лазаров”

ПАЗАРДЖИК. Радостта на момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” в Ракитово след участието и победите в Първия коледен турнир по бадминтон „Атанас Лазаров” за деца и юноши в риск е огромна. Вече писахме, че надпреварата се проведе в новата зала на Спортното училище в Пазарджик, организирана от Община Пазарджик и  Младежки спортен клуб „Пазарджик спортува” с председател Ренета Камберова. Участие взеха над 20 спортисти от ЦНСТ „Запад” – Пазарджик, ЦНСТ – Звъничево и ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово. Поради влошената метеорологична обстановка не пристигат участниците от ЦНСТ – Лесичово.

Главен съдия на турнира бе треньорката Анастасия Костадинова, а съдии на терен бяха нейните бадминтонисти от Спортното училище в Пазарджик. ВУИ – Ракитово загуби в групата на момчетата до 10-12 години, тъй като деца в тази възрастова група в училището почти няма. Но юношите и младежите от ВУИ тотално доминират в своите групи и печелят почти всички призови места. Ето и класирането:

Момчета 10-12 г.:

        Валентин Баров – І място;

        Златин Асенов – ІІ място;

        Яшар Баров – ІІІ място.

Юноши 14-16 г.:

        Мартин Средков – І място, ВУИ – Ракитово;

        Исус Вълчев – ІІ място, ВУИ – Ракитово;

        Велизар Цанков – ІІІ място – ВУИ – Ракитово.

Младежи 17-18 г.:

        Стефан Тодоров – І място, ВУИ – Ракитово;

        Дамян Дончев – ІІ място, ВУИ – Ракитово;

        Янко Кочев – ІІІ място, ЦНСТ – Пазарджик.

Организаторите, в лицето на Ренета Камберова и Анастасия Костадинова, осигуриха фланелки с името на всеки състезател. За всички участници в турнира са осигурени медали за участие.

Прекрасната зала на Спортното училище – Пазарджик осигурява възможност на всички деца да поиграят и извън турнира, докато загряват или докато чакат реда си по схемата на състезанието. Греят усмивки, правят се снимки за спомен. Първият коледен турнир по бадминтон в Пазарджик оправдава очакванията – носи огромна радост за участниците и публиката, точно както би желал и патронът му Атанас Лазаров.

Кръстница на турнира е Анастасия Костадинова, която на доброволни начала тренира деца от Спортното училище по бадминтон. Атанас Лазаров е роден през 1938 г. в с. Кубалище, Драмско. Завършва Висше икономическо образование в София и от 1965 г. работи в Окръжен народен съвет – Пазарджик. Атанас Лазаров е новатор по дух, обича спорта и е добър организатор. Той става съпричастен на бадминтона през 1969 г., когато заедно с Никола Иванчев и Ненко Кесов създават в Пазарджик първата секция по бадминтон в България. Атанас Лазаров ръководи секцията до 2000 г. Още от началото на  70те години на ХХ век в Пазарджик се създава отбор по бадминтон. Атанас Лазаров ръководи българския отбор по бадминтон на Международното състезание в Полша през 1972 г. През 1973 г. той  организира Републиканско първенство по бадминтон за пионери и юноши в гр. Велинград. Постепенно Пазарджик се оформя след 1985 г. не само като български, но и като балкански център по бадминтон. В Пазарджик за първи път участват в международни състезания бадминтонисти от всички балкански страни: Гърция, Югославия, Румъния, Кипър, а така също от Израел и Молдова.

Начинаещите бадминтонисти са поздравени от сина на Атанас Лазаров – д-р Георги Лазаров, както и от най-добрата бадминтонистка на Пазарджик в момента Гергана Павлова (17та в световната ранг листа в света за жени) и нейния треньор Неделчо Кесов.

Дамян ДОНЧЕВ – Х клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички