Регионът

Как празнувахме Рождество някога

  25.12.2021 09:44             
Как празнувахме Рождество някога
Мария Стамболиева

Нека подготвим душите си чисти за идването на Младенеца на земята, призовава Елена Стамболиева

РАВНОГОР. Отново е Коледа и православните християни очакват с радост и надежда празниците. Очакват ги и вярващите в родопското село.

Елена Стамболиева, откакто се помни, тачи и почита Рождество Христово и го предава на деца, внуци и правнуци. Кръстена е на баба си Мария по бащина линия. Майка й също носи хубавото българско име. 73-годишната жена от дете пази спомена за Рождество Христово, Коледните и Новогодишните празници.

- На Бъдни вечер централно място в къщата заемаше паралията (кръгла ниска масичка), измайсторена от дядо ми – започва разказа си Елена Стамболиева. -

Около масичката на пода сядахме 13 души

– ние, сестрите и братята на баща ми, двете ми лели и всичките деца.

Първа на масата се слагаше питката с парата, приготвена от ранна сутрин. До нея се поставяха празна чинийка и съдче с жито. На трапезата се подреждаха още 7 постни ястия – фасул, пълнени чушки, зелеви сарми, туршия, тиквеник, постна баклава и кана с вино.

Харесвах миризмата на тамяна от кандилницата, с която баба ми прекадяваше сложеното на масичката отляво надясно, както върви хорото. Всеки от нас вдишваше от тамянения дим за здраве.

Ритуалът се повтаряше три пъти

Прекадяваха се къщата, животните в обора, избата със зимнината, сайванта с дървата, плевнята със сеното. После кандилницата се оставяше да погори малко пред входната врата. През цялата нощ в оджака гореше огромно дърво, за да има уют и топлина през цялата година.

Дядо ми като най-възрастен отчупваше коматче (залче) от питата и го слагаше в чинийката. После към него добавяше и житото. С тях се почита Бога. Питата се раздаваше пак отляво надясно и стигаше до най-малкото дете. Тази година то ще е моето правнуче Йордан.

В многолюдната къща някога сега сме само двамата със съпруга ми.

Младите се пръснаха като пилци

из градовете.

Радостно е, че Бъдни вечер ги събира в родния им дом. За празника ще гостуват синът на Елена – Йордан, с жена си и сина им, както и младото семейство с правнучето – 6-годишния Йордан. Той ще облече равногорска носия, ушита от баба му Елена. Ще се радва и на знаменце, извезано пак от обичната му баба. Дъщеря й ще посрещне Бъдни вечер и Коледа при свекърва си.

- В първия ден на Коледа преди събирахме родата да опитат вкусните гозби, приготвени от прасето – пръжки, ястия от месо със зеле или с праз.

Гощавката продължаваше цял ден

– до ранното утро. През целия ден звучаха родопски песни. Виеха се и народни хора. Веселбата нямаше край.

Тази година рано сутринта ще посрещна Коледа в местната църква. Там ще запаля свещичка за здраве, за по-честити дни през новата 2022 г. Снахата Стоянка е готвачка по професия. Тя ще приготви обяда с характерните за Коледа ястия, сред които и традиционната кавърма.

За Нова година на почит е баницата с късметите, корите за която точа сама. Между тях, завити във фолио, поставям късметите – дрянови клонки, иконката на Света Богородица с Младенеца,

мини мотичка

и пак паричка. Тавата на трапезата се завърта надясно и всеки отчупва парчето, което е пред него. Късметлията е този, открил в баницата си парата. Задължително условие, преди да се сложи за печене, е баницата да не се реже на парчета. Вече опечена, тя само са разчупва, пояснява Елена Стамболиева.

Тя пожела християните да посрещнат Рождество Христово с традиционната богата трапеза и да подготвят душите си чисти и светли, какъвто е и смисълът на идването на Младенеца на земята.

- Нека в объркания днешен свят да се помолим на Бога, с благопожелание да има мир между човеците и благоденствие за всички хора по света!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички