Регионът

Фитнес инфлуенсър гостува на децата от ВУИ

  29.12.2021 07:38             
Фитнес инфлуенсър гостува на децата от ВУИ

Коледна работилница изработи подаръци за възпитаниците на училището-интернат

РАКИТОВО. В дните преди Коледа доброволци от Фондация „В теб” и църква Пробуждане от София посещават за поредна година ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово. Децата от училището ги чакат с нетърпение, защото с тях винаги е весело и има много подаръци. Тази година пристигат над 15 доброволци. Сред тях са и едни от най-известните в момента фитнес инфлуенсъри в България – Радостин и Ива Кузманови.

Веселбата започва в столовата на училището. Водещи този път са емоционалните Константин (Коцето) и Вирсавия. Коцето се забавлява заедно с децата. Най-малкият ученик Иван прави колело на ръце и Коцето веднага се опитва да го имитира – неуспешно. Веднага се включва и новото момче Давид Атанасов, пристигнал в училището два часа преди гостите. Давид също прави колело. Йордан прави салто без засилка. Впечатлен, Коцето се отказва от състезанието и приканва всички деца да започнат с игрите.

Първата игра е водена от Вирсавия. Тя е от Молдова, но говори чудесно български. Избират произволно 5-6 момчета, които са вдигнали най-бързо ръка с желание за участие. Идеята е всеки един от тях да донесе предмет, зададен от Вирсавия. Условието е този предмет да не е техен. Първият предмет е червена шапка. Избраните момчета хукват да вземат шапката на някой от гостите или от децата в столовата. Пръв с коледна шапка се връща Емрин. Следва надпревара за стол и химикалка, спечелени отново от Емрин, Вирсавия иска обувка. Йордан най-бързо сваля обувката на момче от публиката и печели тази надпревара. Но следващата битка е за ръкавици и Емрин отново я печели и с това печели наградата за тази игра. Другите участници също печелят утешителни награди.

Следващата игра е игра на думи и я ръководи Коцето. Пак са избрани 5-6 деца доброволци. Коцето избира един от тях и му показва написана дума. Доброволецът трябва да изиграе думата без да говори и тя да бъде отгатната от другите деца. Думите са интересни: китара, лъв, кенгуру, картина, часовник, колело, кола.

Веселото настроение утихва, когато пред децата застава Радостин Кузманов (Радо). Висок около 180 см., едър, строен. Бати Радо говори простичко и разбрано. Той е от Враца и е на 24 години. С фитнес се занимава от 14 годишен. Избрал фитнеса, защото бил хилаво дете, направо хърба. Под влияние на близки и приятели скоро спрял да тренира. Пак станал като другите – дните минавали в пушене, лъжи, партита… Но се разболял тежко. Тялото му се издуло и направо мислел, че ще умре. Чудел се, защо всичко това се случва на него. Тогава разбрал – съдбата му дава шанс да промени живота си. Съдбата, Бог, имали други планове за него. Повярвал и скоро оздравял. Бил си обещал пак да тренира и го направил. Приятелите, които се занимавали с лъжи, цигари, алкохол и наркотици просто го забравили. Не се обаждали, не се интересували от него. И той разбрал нещо важно за живота – когато постъпваш правилно подходящите хора сами ще дойдат при тебе. С него станало така.

Бати Радо кани всички момчета във фитнес залата на ВУИ – Ракитово. Тя е една от най-добрите в района. Оборудвана е с дарения. Той показва упражнения на различните уреди.

Началото е с лоста. Всички очакват да видят Радо, но той отстъпва на момчетата да покажат възможностите си. Най-нетърпелив е Емрин. Той прави около 15 набирания. Следва новото момче – Давид, който е слабичък, но жилав. Идва тежката артилерия – Ташо, който прави над 20 набирания. Йордан също показва мускули. Ферди е малко свит и чака накрая, но той също е от любителите на силовите упражнения. Бати Радо показва класиката в набиранията, като прави над 20 движения. Вдъхновен, в играта се включва учителят от ВУИ Петров, наречен от децата Машината. Той отговаря за фитнес залата, защото е фитнес инструктор.

Следва лежанката с вдигане на щанга. Изявяват се почти същите герои. Г-н Петров помага при поемането и поставянето на щангата, за да няма контузии. Тук бати Радо е непобедим – с лекота прави 50 движения. Всички чакат отговора на г-н Петров – Машината. И той доказва отново, че е машина – прави 50 движения, вярно малко с усилие последните няколко. На коремните преси с ролка обаче Петров е ненадминат. Там въобще няма конкуренция. Даже бате Радо се отказва да спори с него.

Повече от половин час неусетно излита във фитнес залата.  Но децата не са обядвали и гостите бързат да ги поканят в столовата отново, за да раздадат подаръците. А подаръци има за всяко дете, дори за децата на работещите в училището.

Доброволките Ани и Симона разказват за специално организираната от Фондация „В теб” кампания под надслов „Вечният подарък - да зарадваме 2022 деца”. Фондацията обявява „Седмица на щедростта”. Това е времето от 29.11.2021 г. до 03.12.2021 г. В социалните мрежи се появяват хиляди последователи. Целта е да се съберат средства за 2022 подаръка, като всеки подарък е на стойност 30 лв. Както казват Ани и Симона в момента офиса на Фондацията е затрупан с около 16000 артикула, които трябва да се опаковат и подготвят за поднасяне. Това е работилницата на Максим Асенов, която е в помощ на Дядо Коледа. Целта е да се зарадват всички, които имат нужда в момента. Доброволките споменават, че в утрешния ден пътуват за Стара Загора.

Любимото място на доброволците от работилницата на Максим Асенов е ВУИ – Ракитово. Всички искат да се включат. И този път са отказали на някои желаещи с обещание да дойдат догодина. Според Ани и Симона всички обичат Ракитово заради чудесната природа, но най-вече заради децата. Те са пълни с енергия, истински се радват на всяко внимание и подарък. Помнят кой е идвал и питат за приятелите си, които ги няма. Питат за Максим Асенов, който за първи път не е с доброволците. Изпращат му поздрави и пожелания за здраве и догодина да бъде отново тук.

Любомир ЛАЛЕВ – VІІ кл. и

Свилен ТОРЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички