Пазарджик

Тъжно! Напусна ни Дима Бойчева

  25.12.2021 11:50             
Тъжно! Напусна ни Дима Бойчева

ПАЗАРДЖИК. След боледуване от този свят на Бъдни вечер си отиде нашата колежка Дима Бойчева. Поклонението пред тленните й останки е утре, неделя, от 12 часа, в погребален център „Кронос“.

Загубата е и за цялата културна общественост, защото зад името на Дима в продължение на много години стоят редица инициативи в културния и просветния живот на Пазарджик и областта. Преди по-малко от два месеца културни и читалищни дейци спонтанно я поздравиха за Деня на будителите, а този жест е красноречив какъв човек ни напусна…

„Дамата, така изискана в поведението и отношението си към всички! Тя, която има дарбата да открива и създава красота, да подкрепя едва прохождащия талант и да му вярва, и да му се радва - искрено и от сърце“, написа за нея поетесата Елена Деянова.

И тя, и колегите й, благодаряха на Дима Бойчева за уроците, насоките и примера, за човещината и професионализма.

В годините преди 1989 година Дима Бойчева е експерт в Окръжен съвет за култура и в Окръжен съвет за духовно развитие-Пазарджик, главен експерт на Общински съвет за култура, който ръководи, подпомага, организира със замах, с креативност и новаторство културната дейност на музеи, театри, библиотеки, кина, читалища на територията на Пазарджик и областта, развива центъра за работа с талантливи деца „Знаме на мира”.

След 1989 година е радиоводещ и журналист в първо частно радио в Пазарджик „ДЕЖ”. В продължение на близо четвърт век е журналист във вестник „Знаме“ с ресор „Култура“. Но и тогава не спря да помага на учениците си. През 1990 година е основател и първи председател на читалище „Пробуда” в квартал „Изток“... През всички тези години Дима Бойчева стои зад създаването на читалища, домове на културата, музеи и галерии, най-известните творчески формации са подкрепяни от нея. Нейно дело е първият празник на Пазарджик в ново време - на 5 юни 1987 година, когато наред с откритите естради и впечатляващите изяви на артисти на площада пред театъра,е доставена специална пиротехника от киноцентъра „Бояна”. Подпомага запазването на Ансамбъл „Пазарджик”, превръща камерния оркестър в града ни в Симфоничен голям оркестър като увещава и подкрепя проф. Иван Спасов да пътува от Пловдив, за да го дирижира. Всички големи постановки, които пазарджишката публика помни, са с нейна активна подкрепа, а тя е причината в Пазарджик да гостува знаменития театър „Таганка”, както и на изпълнители от цял свят на фестивала „Зимни музикални вечери”… До последно тя не спираше да се интересува от случващото се в културния живот на региона и страната, да се радва и да се ядосва, съпреживявайки щастието и мъката на артисти и творци - и от селото, и от столицата. Защото тя беше изяждала по една торба сол с всички и знаеше и смеха им, и тегобите им.

Редакцията ни скърби за своята Дима!

Дано сега намериш непривичния за теб покой! Мир и светлина по пътя ти!

От колегите

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички